Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc tensiunile în Africa. Niger acuză Franța ca i-a încălcat spațiul aerian
Lumea la zi

Cresc tensiunile în Africa. Niger acuză Franța ca i-a încălcat spațiul aerian

Niger armată (sursă foto: Reuters)
Sursă foto: Reuters.com

Junta din Niger a acuzat Franța, miercuri, 9 august, că a încălcat spațiul său aerian, a atacat o tabără militară și a eliberat ,,teroriști” ca parte a unui plan mai extins de a destabiliza țara, acuzațiile au fost negate imediat la Paris.

Declarația video a ofițerului de armată Amadou Abdramane, care nu a oferit nicio dovadă, a venit într-un moment de mare tensiune, cu liderii statelor din Africa de Vest care urmau să discute opțiuni inclusiv acțiuni militare împotriva juntei joi.

Franța neagă atacurile asupra Nigerului

,,Ce vedem este un plan de a destabiliza țara noastră”, a declarat Abdramane și a acuzat Franța că încearcă să submineze credibilitatea juntei în ochii poporului și să creeze o atmosferă de nesiguranță. Ministerul de Externe al Franței a respins acuzațiile și afirmat că mișcările aeronavelor făceau parte dintr-un acord anterior cu forțele din Niger și că trupele sale staționate în această națiune din Africa de Vest erau acolo la solicitarea autorităților legitime.

,,Nu a avut loc niciun atac împotriva unei tabere nigeriene”,  au adăugat reprezentanții Ministerului în declarație ca răspuns la acuzațiile juntei. Nu este prima dată când liderii de stat din Niger au acuzat Franța că a încălcat spațiul lor aerian.

Partidul fostului președinte al Nigerului, Mohamed Bazoum, a acuzat junta, care a preluat puterea pe 26 iulie, că îl ține pe el și pe familia sa în condiții de detenție „crudă” și „inumană” la reședința prezidențială. Într-o declarație care cerea mobilizarea la nivel național pentru a-i salva, partidul PNDS-Tarayya a spus că Bazoums nu au apă curentă, electricitate sau acces la bunuri proaspete sau medici.

Azi, 9 august, s-a aflat că un fost lider rebel a lansat o mișcare de opoziție față de junta, și semnifică primul semn de rezistență internă la conducerea militară în țara Sahelului, strategic importantă. Niger este al șaptelea producător mondial de uraniu, cel mai utilizat combustibil pentru energia nucleară. De asemenea, extrage 20.000 de barili de petrol pe zi, unul din proiectele gestionate de China și se așteaptă la o creștere semnificativă a producției prin intermediul unui nou oleoduct de export către Benin.

Parisul a respins decizia luată de juntă

Retorica anti-franceză a fost o caracteristică din cauza loviturilor de stat din regiune în ultimii doi ani, inclusiv în Mali și Burkina Faso, ai căror conducători militari sprijină cu tărie generalii aflați acum la conducerea din Niamey.

Trupele franceze sunt prezente în Niger, alături de trupe americane, italiene și germane, ca parte a eforturilor internaționale de combatere a insurgenților islamici care devastează regiunea Sahel, în baza acordurilor cu guvernul civil deposedat.

Junta a revocat deja multiple pacte militare cu Franța, dar Parisul a respins această decizie li a afirmat că nu a fost luată de autoritățile legitime din Niger. Lovitura de stat a fost declanșată de politica internă, dar s-a transformat într-un dramă internațională, cu blocul regional african ECOWAS, Națiunile Unite și țările vestice ce au exercitat presiuni asupra juntei să demisioneze, în timp ce Mali și Burkina Faso au promis să o apere.

De asemenea, politica internă a devenit mai complexă miercuri,9 august, fostul rebel Rhissa Ag Boula a anunțat crearea unui nou Consiliu al Rezistenței pentru Republică (CRR), care are ca scop reinstaurarea președintelui destituit Mohamed Bazoum, aflat în detenție la reședința sa de la preluarea puterii.

,,Nigerul este victima unei tragedii orchestrate de persoane însărcinate cu protejarea sa”, se arată în declarația lui Ag Boula și a mai adăugat că CRR va folosi ,,toate mijloacele necesare” pentru a împiedica armata să refuze poporului nigerian să aleagă liber.

Provocarea lui Ag Boula ridică spectrul unui conflict intern în Niger, care până la lovitura de stat era un aliat important pentru Occident într-o regiune în care alte țări s-au întors împotriva aliaților occidentali, în special Franța și Rusia.

Frontierele au fost închise din cauza loviturii de stat

Puterile occidentale se tem că influența rusă ar putea deveni mai puternică dacă junta din Niger va urma exemplul Mali și va înlătură trupele occidentale și va invita mercenarii din grupul Wagner al Rusiei.
Până în prezent, junta a respins ofertele diplomatice ale trimișilor africani, americani și ai ONU.

Joi, șefii de stat din ECOWAS urmează să se întâlnească în capitala nigeriană Abuja pentru a discuta despre Niger, inclusiv despre posibila utilizare a forței pentru a restabili ordinea constituțională.  CRR sprijină ECOWAS și orice alți actori internaționali care încearcă să pună capăt regimului militar din Niger, se arată în declarația lui Ag Boula. Ag Boula a jucat un rol de lider în revoltele tuaregilor, un grup etnic nomad prezent în nordul deșertic al Nigerului, în anii 1990 și 2000.

La fel ca mulți foști rebeli, el a fost integrat în guvernul condus de Bazoum și de predecesorul său Mahamadou Issoufou.  Lovitura de stat a dus deja la închiderea frontierelor și a spațiului aerian, ceea ce a întrerupt aprovizionarea cu medicamente și alimente, ceea ce a îngreunat ajutorul umanitar în una dintre cele mai sărace țări din lume.

Președintele Nigeriei și președintele ECOWAS, Bola Tinubu, a impus marți mai multe sancțiuni împotriva Nigerului, cu scopul de a stoarce entitățile și persoanele implicate în preluarea controlului și a declarat că toate opțiunile rămân pe masă, potrivit reuters.com.