Info

Nicuşor Dan a anunţat că preţul gigacaloriei va fi de 1.100 de lei. Bucureştenii vor plăti 350, iar primăria – 750

Nicusor Dan
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, Sursa foto: stirileprotv.ro

Primarul Capitalei a declarat că anul acesta preţul gigacaloriei va fi de aproximativ 1.100 de lei. Nicuşor Dan a explicat că, în 2023, bucureştenii vor achita 350 de lei, față de 160 de lei în 2022, iar municipalitatea – 750 de lei, față de 700 de lei anul trecut.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că situația din această iarnă este mai bună pentru bucureșteni decât în ultimii doi ani pentru că în 2023 se înregistrează mai puţine pierderi pe reţea. „Noi am pus bani, am şi majorat contribuţia pe care bucureştenii o pun din aceşti bani, fiind în continuare printre oraşele în care locuitorii plătesc cel mai puţin. (…) Sunt avariile însă generate de nişte populişti care nu au alocat banii necesari la momentul potrivit, ani de zile. Sunt avarii pe care le remediem și pe care le-am remediat în parte în ultimii doi ani. Și e mai bine decât iarna trecută. Parametrul cel mai clar pentru calitatea serviciului este câtă apă se pierde. Se pierde mai puţină apă procentual decât în luna similară a anului trecut şi mai puţină decât în luna similară de acum doi ani“, a declarat în conferința de presă primarul Capitalei.

Fizica e de vină că unii bucureșteni n-au căldură

Întrebat de ce, în pofida reparațiilor, unii bucureșteni încă nu au căldură și apă caldă, Nicușor Dan și-a adus aminte de trecutul să olimipic și a dat o explicație pe măsură: „E o chestiune de fizică“.

Ulterior, primarul Capitalei a ținut o lecție pentru ziariștii prezenți în stilu-i caracteristic: „Când e cald afară se pierde (apă caldă – n.r.). Dar cea care nu se pierde şi ajunge e suficientă. Când este frig afară, tot se pierde. Dar cea care care ajunge nu ajunge la toată lumea.“

După ce a terminat cu predatul, edilul s-a întors la tema grelei moșteniri: „Oamenii trebuie să se gândească la primarii care ani de zile nu au făcut nimic în direcţia asta. În sfârşit, avem o abordare sistematică, în sfârşit dăm bani, în sfârşit ne-am apucat de lucrări pentru că ei să nu mai sufere.“

Prețul gigacaloriei a crescut cu 260 de lei

Nicușor Dan a oferit informații mai concrete despre cât va fi prețul pentru o gigacalorie în 2023. Edilul estimează că, deși nu a fost încă actualizat de către ANRE, acesta va fi în jur de 1.100 de lei.

„Pentru că am ieşit din populism avem nişte tarife rezonabile în sensul că nu avem tariful final pe ceea ce înseamnă gigacalorie, dar el va fi în jurul a 1.100 de lei. Faţă de anul 2022 când am avut un tarif de 860 de lei din care cetăţenii au plătit 160 în cea mai mare parte a anului, partea de iarnă şi noi am plătit 700, anul ăsta vom fi în situaţia în care o să avem 1.100 tot tariful, din care cetăţenii plătesc 350 şi noi şi primăria plăteşte din banii cetăţenilor 750 de lei. Diferenţa o să fie între 700 anul trecut şi 750 anul ăsta, ceea ce nu este o sumă mare. Noi nu am luat împrumutul ca să plătim cheltuielile curente, am luat împrumutul ca să plătim acele diferenţe de tarif care s-au acumulat şi care anul acesta nu vor mai fi“, a mai explicat Nicușor Dan, citat de site-ul stiripesurse.ro.