Infofinanciar > Lumea la zi > Nicolas Schmit, oponent sau partener pentru Ursula von der leyen? Ce spun specialiștii
Lumea la zi

Nicolas Schmit, oponent sau partener pentru Ursula von der leyen? Ce spun specialiștii

sursp

Nicolas Schmit, candidatul principal al socialiștilor la alegerile europene, călătorește prin toată Europa pentru a transmite mesajul de centru-stânga.  În teorie, Schmit aspiră să o înlocuiască pe Ursula von der Leyen la conducerea Comisiei. În practică, el are puține șanse să facă acest lucru.

Nu numai că von der Leyen are avantajul de a fi deja în funcție, dar este și foarte cunoscută în întreaga UE, a declarat Sophia Russack de la Centrul pentru Studii Politice Europene, un grup de reflecție.

În orice caz, practica politică este ca președinția Comisiei să revină partidului cu cele mai multe locuri în Parlamentul European. „Din acest motiv, deja este foarte probabil ca PPE să obțină postul”, a spus Russack.

Schmit are chiar nevoie de von der Leyen pentru propria sa supraviețuire politică. Partidul său nu mai face parte din coaliția de guvernare din Luxemburg.

Într-unul dintre primele sale interviuri după ce a fost desemnat drept candidatul principal al socialiștilor, Schmit a declarat pentru POLITICO de ce i-a fost greu să o atace pe von der Leyen.

„Nu pot să ies și să spun: ei bine, știți, am fost membru al unui club, din care în cele din urmă nu mi-ar fi plăcut să fiu membru. Nu este ceva serios. Am aprobat politicile acestei Comisii”.

Deci este el contracandidatul ei? Sau partenerul ei?

Nu este clar: în primul rând, Partidul Socialiștilor Europeni nu va termina probabil înaintea Partidului Popular European. În al doilea rând, el nu a făcut să crească pulsul la dezbateri. În al treilea rând, von der Leyen este șefa sa și nu pare dornic de a o supăra.

Iar cei din interiorul Bruxelles-ului au luat notă.

Un oficial UE a declarat că, până în prezent, nu mulți au fost impresionați de candidatul partidului. Oficialul a declarat că, într-o discuție de partid în care s-a comentat prestația lui Schmit în timpul unei dezbateri recente, au existat glume despre cât de prost a mers.

Socialiștii sunt, bineînțeles, ferm convinși că Schmit este o opțiune viabilă. Ei sunt al doilea cel mai mare grup din Parlamentul European. Aondajul de opinie POLITICO a prevăzut că vor obține 145 de locuri din 720, iar PPE va obține 175 de locuri.

„Sondajele sunt acolo pentru a fi contestate, iar noi asta facem”. Declarația aparține lui Giacomo Filibeck, secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni.

Cursa pentru posturile de conducere

Ceea ce urmăresc socialiștii cu adevărat nu este postul de șef al Comisiei. Ceea ce este mai ușor de obținut este conducerea Consiliului European, deținută în prezent de liberalul Charles Michel, și un vicepreședinte executiv al Comisiei cu un portofoliu puternic. Acestea sunt premiile la îndemână.

Pentru a le obține, o relație bună cu von der Leyen prin intermediul unui concurent inofensiv, nu real, este esențială.

Până în prezent, Schmit nu a reușit să scape cu adevărat de ideea că von der Leyen este șefa sa, a declarat Russack de la Centrul pentru Studii de Politici Europene. Mai ales în comparație cu comisarul francez Thierry Breton, care a pus la îndoială în mod public sprijinul pentru von der Leyen din interiorul propriului partid.

Mai există un alt element, mai personal, în această situație. Soarta politică a lui Schmit depinde de rămânerea lui von der Leyen în Comisie. Guvernul luxemburghez a fost de acord să îl trimită pe Christophe Hansen, de la PPE, ca viitor comisar, deoarece socialiștii nu mai fac parte din coaliția de guvernare a Marelui Ducat.

Singura șansă pentru Schmit de a rămâne comisar european după alegeri (sau de a avea un viitor politic prea mare) este dacă von der Leyen îl sună pe premierul luxemburghez Luc Frieden și îi promite micii țări un portofoliu mai mare dacă Schmit este lăsat să rămână la Bruxelles.

Unii din anturajul lui Schmit minimalizează acest element personal. Ei susțin că a avut o carieră lungă în politică și ar fi perfect în regulă să facă un pas înapoi, potrivit POLITICO.