Info

Nicolae Ciucă a găsit soluția! Cum se poate rezolva problema căldurii din București

Nicolae Ciucă, Sursă foto: Spotmedia
Sursă foto: Spotmedia

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat marți că pentru a rezolva problema energiei termice din București este nevoie de ridicarea plafonului de îndatorare. În opinia acestuia, de acest lucru trebuie să se ocupe exclusiv administrația Primăriei Capitalei, în condițiile în care nu există suficienți bani la buget.

„Până în momentul de față, soluțiile sunt fie să ridicăm noi plafonul de îndatorare fie să dăm bani de la buget. Ori banii de la buget să-i dăm pentru o autoritate locală care putea până în acest moment să rezolve problema cu certitudine nu-i vom avea”; „Soluția în momentul de față din punctul meu de vedere este ridicarea plafonului și să-și rezolve problema la nivelul autorității locale”, a precizat Ciucă.

De asemenea, premierul, întrebat fiind dacă PNL l-a sprijinit în funcția de Primar General al Bucureștiului pe Nicușor Dan, acesta a răspuns negativ: „Nu eu i-am dat sprijinul politic”

Ce s-ar întâmpla dacă Dan nu ar mai avea susținere

În luna septembrie, mai mulți membrii importanți din PNL i-au cerut șefului organizației București, Ciprian Ciucu, să-i retragă sprijinul politic lui Nicușor Dan.

Dacă Nicușor Dan va rămâne fără susținere în cadrul Primăriei, acest lucru ar duce, în primul rând, la sistarea oricăror proiecte lansate de Nicușor Dan. În prezent, actualul edil nu poate promova nici un proiect major fără votul Consiliului General, care este format din membrii PNL și USR.

În al doilea rând, dacă acest lucru va avea loc va duce automat la o scădere dramatică a șanselor lui Nicușor Dan de a fi reales în această funcție la următorul tur de alegeri locale.

Nicușor Dan a cerut ajutorul Guvernului

La începutul acestei săptămâni, Nicușor Dan a cerut Executivului să ajute Primăria Capitalei cu 600-650 de milioane de lei, pentru a putea acoperi deficitul acumulat în ultimii trei ani de Termoenergetica, scriu cei de la G4Media.

„(n.r. Voi transmite) acelaşi lucru pe care îl cer încă din octombrie 2021, deci mai bine de un an. Atunci a fost explozia de preţuri la gaz şi am spus: Primăria Municipiului Bucureşti nu va putea susţine această creştere – cu toate că eforturile noastre au fost considerabile, faptul că am plătit în 2022 dublu faţă de 2019-2020 – nu va putea susţine această creştere şi are nevoie de un ajutor de la Guvern. (…) Exclud varianta ca politicienii din România să ducă în faliment Termoenergetica şi Elcen”, a spus Nicuşor Dan, în cadrul unei declarații de presă.