Info

Ce a declarat premierul? Nicolae Ciucă nu deține detalii tehnice pentru calcularea prețurilor din facturi

Nicolae Ciucă - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

Problema privind prețurile facturilor la energie este pe masa discuțiilor Guvernului de foarte mult timp. Până acum, nu a fost publicat un plan concret pentru plata facturilor, iar oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la sumele pe care le vor avea de plătit.

Luni, premierul României, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre modul de calcul al facturilor la energie. Acestea ar putea fi plătite fie prin raportare la consumul de anul trecut pentru încadrarea în plafoane, fie prin raportare la consumul actual. Acesta a transmis scurt, că ,,este un detaliu tehnic” și nu are informații în acest moment.

Anterior, el a explicat că facturile se vor raporta la consumul actual, după ce secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a transmis de săptămâna trecută că acest lucru nu poate fi luat în calcul. Aceste declarații contradictorii au făcut oamenii să fie din ce în ce mai îngrijorați cu privire la plata consumului la energie.

Declarațiile lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a transmis că familiile vulnerabile sunt în centrul planurilor de plafonarea prețurilor.

„Chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice astfel încât să beneficieze de prețul de un leu. Familiile monoparentale sau cele cu mai mult de 3 copii, bisericile, societățile de apă canal, acestea sunt”, a transmis Ciucă despre amendamentele ce urmează să fie adoptate în Parlament la ordonanța care presupune plafonarea prețurilor la energie.

Premierul a subliniat că ultima discuție din coaliție a fost raportarea la luna în curs, din anul 2022, nu la anul precedent, mai exact 2021.

„Ultima discuție pe care am avut-o în coaliție a fost să raportăm la luna în curs, la anul 2022, nu la anul trecut pentru ca au fost probleme legat de cum s-a desfășurat activitatea pentru că a fost pandemie. A fost o discuție tehnică de acest fel, urma ca prin propunerile pe care le vor aduce cei de la ANRE să luăm o decizie”. Întrebat dacă în acest moment o decizie finală a prins contur, premierul a spus: „Nu este la Guvern, este în Parlament. Nu este la noi”, conform digi24.ro.

Poziția lui Marian Neacșu

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a transmis vineri că este dificil ca raportul privind prețurile facturilor să fie făcut la luna în curs.

„Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a subliniat Marian Neacșu.

Nicolae Ciucă a explicat și motivul pentru care declarase inițial că reglementarea pieței energiei va fi pentru un an, ulterior ordonanța fiind dată până în 2025. „Este o decizie pe care am luat-o cu toții să avem această predicție pentru doi ani de zile, inițial am afirmat că ne dorim pentru un an pentru că așa a fost stabilit pentru ordonanțele pe care le propuseserăm până la sfârșitul săptămânii trecute”, a menționat premierul.