Info

Niciun șofer nu scapă! Sunt propuse pedepse cu închisoarea pentru anumite încălcări ale legii

masini sursa foto Ora de Sibiu
sursa foto: Ora de Sibiu

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că va reintroduce în circuitul parlamentar propunerea legislativă care a fost introdusă în 2019, dar respinsă de Parlament și care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru șoferii care provoacă accidente mortale în timp ce se află sub influența drogurilor, a alcoolului sau conduc fără permis.

El și-a motivat demersul printr-o postare pe FaceBook: „România ocupă, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanţe interzise, pe lângă neglijenţă sau calitatea infrastructurii rutiere.”

Pedepse mai dure pentru șoferii care urcă beți la volan

Senatorul a amintit de propunerea legislativă pe care a încercat să o introducă încă de acum trei ani „În anul 2019, am demarat o iniţiativă de modificare a legislaţiei penale astfel încât niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. (…) Astăzi, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunţ public că voi relua iniţiativa pentru modificarea legii împotriva şoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce şi provoacă accidente rutiere mortale”, a scris Robert Cazanciuc pe rețeau de socializare, potrivit G4Media.ro.

Din punctul său de vedere, propunerea sa a fost respinsă „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”, a mai spus el.

Datele Poliției Române și ale Ministerului Justiției, potrivit lui Cazanciuc, indică faptul că 20.000 de persoane sunt trimise în judecată în fiecare an pentru conducere în stare de ebrietate sau fără permis.

„Tot în fiecare an îşi pierd viaţa sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuţi sau drogaţi, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puţin, în luna iulie, au fost descoperiţi la volan mai mulţi şoferi drogaţi decât băuţi. Cu alte cuvinte, toţi cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuţi sau drogaţi trebuie să ştie că vor merge direct la închisoare în situaţia în care vor produce un accident rutier soldat cu victime. O iniţiativă în memoria lui Ciprian, Ion, Gheorghe, Alexandru şi a celor 100 de persoane care au pierit pe şosele din data de 8 iunie 2021 (momentul votului de respingere din Camera Deputaţilor) şi până astăzi, din cauza unor ‘şoferi’ inconştienţi”, a notat Cazanciuc.