Infofinanciar > Info > Nici pe stat nu ne putem baza. Românii își pierd cardurile de energie
Info

Nici pe stat nu ne putem baza. Românii își pierd cardurile de energie

Card de energie Sursa foto Playtech.ro
Credit imagine: playtech.ro

O familie din Blaj a fost anunțată că i se retrage ajutorul pentru plata facturilor. Decizia a fost motivată de faptul că veniturile lor ar fi depășit pragul de 2.000 de lei, deși acest lucru este în mod demonstrabil neadevărat.

Familia are venituri totale de 1.961,5 lei, ceea ce înseamnă că se încadrează în continuare în parametrii necesari pentru a primi ajutorul. Totuși, cei doi pensionari au fost anunțați de următorul lucru: „ca urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum, deoarece la locul de consum figurează doi colocatari”. Chiar dacă venitul soțului este de peste 2.000 de lei, media familiei este cea menționată mai sus, care se află sub prag.

Relatarea soțului

Dintre cei doi pensionari, soțul s-a adresat presei, povestind situația prin care trece alături de soția sa.

„După ce am primit înștiințarea care ne informa că urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum soția mea (că pe numele ei am făcut cererea) a fost exclusă din lista beneficiarilor eligibili deoarece la locul de consum unde are domiciliul, figurează doi locatari, adică eu și soția, m-am deplasat la Serviciul de Asistență Socială Blaj să mă interesez după care pensie se dă cardul, după cea brută sau cea netă?

Au spus că se iau în considerare veniturile nete, deci sub 2.000 de lei de persoană, 3.915 lei fiind pensiile noastre nete cumulate. Mi-au dat un număr de telefon, unde am și sunat. Într-un final i-am prins, dar nu au putut să mă lămurească, dar mi-au dat o adresă de mail. Menționez că la adresa sus menționată nu locuiesc decât două persoane, eu și soția, pensionari. Nu știu pe lângă pensie ce se mai ia în calcul? Firme, alte venituri înregistrate la fisc nu avem. Să fie faptul că locuim la casă?, s-a întrebat el în cadrul unei declarații pentru Adevărul, fiind apoi citat și de Antena 3 CNN.

Ce spune legea?

Conform textului care reglementează acordarea de carduri de energie, „pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei”

Mai mult, textul ordonanței prevede și cazuri în care este vorba despre o familie, nu doar despre un individ care să beneficieze de acest ajutor: „în situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți la alin. (1), se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie”. Așadar, cuplul de pensionari din Blaj are câștig de cauză. Cei doi păgubiți au depus o sesizare la Poșta Română, dar nu au primit deocamdată niciun răspuns.