Infofinanciar > Info > Se lansează un nou pachet de ajutoare pentru pensionari! Marcel Boloș a anunțat cine vor fi beneficiarii
Info

Se lansează un nou pachet de ajutoare pentru pensionari! Marcel Boloș a anunțat cine vor fi beneficiarii

Marcel Boloș, Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ministrul Marcel Boloș a anunțat în cadrul unei intervenții televizate un nou pachet de ajutoare pentru pensionari, care beneficiază de un buget de 150 de milioane de euro.

„Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunțăm acum, în premieră, și cuprinde atât serviciile de îngrijire la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială care este proprietatea primăriei, atunci se alocă bani inclusiv pentru repararea acestor locuințe”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, noul pachet include și servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă persoanele vârstnice nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare. „Aceștia vor beneficia și de aceste beneficii de masă caldă. Vor fi suportate de către cantinele sociale ale primăriilor sau pur și simplu servicii de catering simple pe care noi le suportăm, inclusiv dăm pentru primării echipamentele de transport, mașinile de transport, care sunt adaptate pentru astfel de servicii”, a explicat Marcel Boloș.

Pachetul are alocat un buget de 150 de milioane de euro

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene noile măsuri anunțate destinate seniorilor României reprezintă o premieră la nivel național.

„Este o premieră pentru țara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice și încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reținut că avem un buget de 150 de milioane de euro și încercăm din acești bani, aceste tipuri de servicii să fie țintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o locuire adecvată și o integrare socială adecvată”, a anunțat ministrul Marcel Boloș.

Un pachet pentru mai multe categorii de beneficiari

Ministrul Marcel Boloș a mai explicat că pachetul se adresează atât persoanelor vârstnice care stau în locuințe sociale care nu oferă condiții adecvate, cât și celor singure care au nevoie de îngrijire la domiciliu.

„Măsurile noastre sunt grupate în două categorii pentru persoanele vârstnice și aici încercăm să implicăm inclusiv autoritățile locale”, a explicat Marcel Boloș. Astfel, potrivit acestuia o primă categorie o reprezintă „acele persoane vârstnice care stau în locuință sociale care sunt degradate și nu au condiții de locuire adecvate”. Cea de a doua categorie este reprezentată de persoanele vârstince care „au nevoie și de îngrijire la domiciliu sau servicii medicale primare de genul administrarea unor tratamente medicale sau anumite servicii sociale, inclusiv servicii de catering. Acest pachet de servicii sociale este în premieră pentru persoanele vârstnice singure, care nu au aparținători”, a explicat ministrul.

„Din acest motiv am încercat să implicăm autoritățile locale, ca pachetul de serviciu să fie unul complet”, a mai precizat Marcel Boloș, citat de Antena 3 CNN.