Infofinanciar > Info > Navigația pe Dunăre. Comisarul european Adina Vălean discută cu autoritățile române și bulgare
Info

Navigația pe Dunăre. Comisarul european Adina Vălean discută cu autoritățile române și bulgare

Adina Vălean Sursa foto Puterea
Foto: facebook.com

Comisia Europeană a confirmat faptul că Adina Vălean, comisarul pentru Transporturi, se va întâlni, săptămâna viitoare, cu autoritățile române și bulgare. Navigația pe Dunăre este jalnică.

De-a lungul timpului, Sofia a refuzat să întrețină șenalul navigabil al fluviului, fapt care a afectat traficul. Comisia Europeană a lansat o linie de finanțare pentru astfel de proiecte.

Navigația pe Dunăre, o chestiune europeană

Şenalul navigabil al Dunării pe granița dintre România și Bulgaria are nevoie urgent de lucrări de întreținere și de adâncire. Tranzitul navelor în aval și în amonte este periclitat.

România dorește de foarte mulți ani să crească importanța acestui culoar. Comisia Europeană tocmai a lansat o linie de finanțare de 7 miliarde de euro pentru proiecte fluviale, maritime și pentru căi ferate. Șansele României de a câștiga un proiect pentru şenalul Dunării sunt extrem de mari.

Uniunea Europeană favorizează proiecte de infrastructură care fluidizează tranzitul exportului ucrainean. România și culoarul Dunării sunt cele mai importante rute pentru acesta, cât timp Ucraina nu mai poate tranzita Marea Neagră. Mai nou, foarte multe barje din nordul Europei utilizează Dunărea pentru a prelua produsele ucrainene.

Vălean, la Varna

Conform răspunsului de la Bruxelles, Comisia Europeană cunoaște blocajul de pe Dunăre dintre România și Bulgaria. Situația s-ar îmbunătățit față de anul trecut. Mai mult, comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, se va deplasa la începutul lui octombrie la Varna: Aici se va întâlni cu premierul bulgar și cu cel român pentru a discuta situația.

De asemenea, Comisia Europeană se așteaptă ca cele două țări să depună împreună proiecte pentru a îmbunătăți navigația. Proiectele vor fi finanțate cu fonduri europene.

Un proiect băgat sub preș

La zece ani de la lansare, proiectul Fast Danube, cu obiectivul de identificare a studiilor tehnice pentru îmbunătățirea condițiilor de navigație pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării, are șase să rămână „pe uscat”.

Dincolo de hățișurile birocratice, partea bulgară nu pare foarte motivată în finalizarea acestui proiect.  În aceste condiții principala axă, Rin – Main – Dunăre, rămâne utilizabilă doar parțial și în condiții adesea foarte dificile.

Proiectul „Fast Danube” a fost aprobat spre finanțare în cadrul Apelului CEF Transport 2014.

Parteneri în proiect sunt cele două administrații de cale navigabilă din România și Bulgaria: Adică Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați (lider de proiect) și  Agenția pentru Explorarea și Întreținerea Fluviului Dunărea (IAPPD) Ruse.

Contractul de finanțare a fost semnat în 2015, valoarea totală a proiectului fiind de 5,25 milioane de euro. 85 la sută din finanțare este asigurată din fondurile europene de coeziune.