Infofinanciar > Lumea la zi > NATO are un plan de ajutorare pe termen lung a Ucrainei. Ungaria nu va participa la „misiunea nebună”
Lumea la zi

NATO are un plan de ajutorare pe termen lung a Ucrainei. Ungaria nu va participa la „misiunea nebună”

Ungaria respinge orice încercare de transformare a NATO într-o alianță ofensivă
Sursa foto: arhiva companiei

Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de ajutorare a Ucrainei. Asta a declarat miercuri, 8 mai, ministrul ungar de externe. El a clasificat planul drept o „misiune nebună”.

Aliații NATO au convenit în aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, prin crearea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro.

Conform planurilor, NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție condusă de SUA. Cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a reiterat opoziția anterioară a guvernului față de acest plan.

„Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO. În ciuda tuturor presiunilor”, a declarat el în cadrul unui eveniment live pe Facebook la Londra.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, răspunzând inițiativei NATO de luna trecută, a declarat, pe X, că Ungaria nu va susține nicio propunere NATO care „ar putea să apropie alianța de război sau să o schimbe de la o coaliție defensivă la una ofensivă”.

Relațiile dintre Budapesta și NATO s-au deteriorat din cauza amânării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO, aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie, și, de asemenea, din cauza legăturilor călduroase ale premierului naționalist Viktor Orban cu Moscova, în ciuda invaziei rusești din Ucraina din 2022, informează reuters.com