Infofinanciar > Lumea la zi > Națiunile Unite vor o încetare a focului din Gaza. SUA declară că se vor opune
Lumea la zi

Națiunile Unite vor o încetare a focului din Gaza. SUA declară că se vor opune

SUA și Israel
Sursa foto: arhiva companiei

SUA au declarat că vor bloca o altă rezoluție care va fi prezentată în curând la Națiunile Unite și care îndeamnă la încetarea focului în războiul Israelului din Gaza.

Algeria a propus ca o nouă rezoluție să fie supusă la vot marți în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU). Rezoluție care urmărește o „încetare imediată a focului umanitar” între Israel și Hamas, gruparea palestiniană care guvernează Gaza. Aceasta cere, de asemenea, „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

Rezoluția nu va fi adoptată

„În cazul în care va fi supus la vot în forma în care a fost redactat, nu va fi adoptat”, a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-un comunicat.

Trimisul a spus că rezoluția ar putea „contrazice” obiectivele care, potrivit Washingtonului, pot fi atinse prin diplomație în cadrul discuțiilor dintre Israel și Hamas pe care Qatar și Egipt le mediază de asemenea.

Un potențial acord, care este în discuție de câteva săptămâni, propune un armistițiu de câteva săptămâni. În acest timp prizonierii israelieni deținuți în Gaza pot fi schimbați cu prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Iar mai mult ajutor umanitar poate intra în Fâșia Gaza asediată.

Cererile Hamas, ridicole

Discuțiile au părut să eșueze săptămâna trecută. Atunci, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a calificat drept „ridicole” cererile Hamas. Iar mediatorul Qatar a declarat că discuțiile nu au fost promițătoare.

„Consiliul are obligația de a se asigura că orice acțiune pe care o vom întreprinde în zilele următoare crește presiunea asupra Hamas pentru a accepta propunerea de pe masă”, a declarat Thomas-Greenfield.

SUA sprijină Israelul

Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a sprijini Israelul în Consiliul de Securitate în zeci de ocazii. A făcut acest lucru de mai multe ori de la începutul războiului, la 7 octombrie. Cel mai recent la începutul lunii decembrie. Atunci a pus veto la o rezoluție de încetare a focului prezentată de Emiratele Arabe Unite.

La sfârșitul lunii decembrie a fost adoptată o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Dar aceasta a fost aspru criticată de organizațiile pentru drepturile omului și de alte persoane pentru că era o versiune „diluată” a propunerii inițiale.

Propunerea algeriană de vot asupra unei noi rezoluții vine pe fondul temerilor tot mai mari că Israelul plănuiește o invazie terestră la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde locuiesc aproximativ 1,4 milioane de palestinieni strămutați din alte părți ale teritoriului din octombrie. Agențiile umanitare și ONU au avertizat că un atac terestru asupra Rafah ar putea fi catastrofal, informează aljazeera.com