Infofinanciar > Esential > Un secol de performanță! Nadia Comăneci e alături de gimnastele românce la JO de la Paris
Esential

Un secol de performanță! Nadia Comăneci e alături de gimnastele românce la JO de la Paris

Nadia Comăneci și tinerele gimnaste de la IZvorani (sursă foto: Infofinanciar)
sursă foto: arhiva companiei

Anul 2024 este este unul foarte important pentru lumea sportului la nivel mondial. În luna iulie a acestui an au loc Jocurile Olimpice de la Paris unde și delegația României va participa. Nadia Comăneci, celebra gimnastă de 10, a venit la sala de antrenament de la Izvorani, din județul Ilfov, pentru a le vorbi tinerelor sportive despre marea competiție, despre frumusețea gimnasticii, despre pasiune.

„Gimnastica pentru România reprezintă tradiție, este ca un imn. Rezultate frumoase au fost încă de prin 1970, chiar înaintea mea. Iar cele întâmplate la Montréal au dus la modernizarea ideii că poți să faci acest sport oriunde ești în lume. Dacă muncești și ai pasiune pentru acest sport poți ajunge cel mai bun. Tradiția a continuat apoi câțiva ani până când a apărut o pauză de pe urma unei lipse a copiilor în sport, în general. Însă, observăm că tendința aceasta a implicării în sport a revenit și sperăm să ajungem la rezultatele de altădată”, spune Nadia Comăneci pentru Infofinanciar.

Nadia Comăneci va fi alături de sportivii români la Paris

Gimnasta a făcut parte din delegația României în anul 1976, la Jocurile Olimpice de la Montréal, când la cei doar 14 ani de atunci, obține primul 10 din istoria gimnasticii. Prima ediție a Jocurilor Olimpice a avut loc în anul 1896, în Grecia. Țara noastră a participat pentru prima dată în anul 1900, iar în 1924 se câștigă și prima medalie, bronzul la competiția de rugby. De asemenea, trei decenii mai tâzriu țara noastră obține și prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice, în ediția din anul 1952 de la Helsinki, la tir, câștigată de de Iosif Sîrbu.

„Pe fetele din România le-am urmărit la Europenele de anul trecut, iar bucuria a fost una foarte mare atunci când ne-am calificat pentru această olimpiadă. Voi și eu la Paris când se vor desfășura Jocurile, le voi încuraja să ducă mai departe această tradiție și generațiilor care vin după ele”, adaugă Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci a venit miercuri, 12 iunie, la sala de gimnastică de la IZvorani pentru a le încuraja pe tinerele sportive pentru Jocurile Olimpice de la Paris (sursă foto: Infofinanciar)

Nadia Comăneci a venit miercuri, 12 iunie, la sala de gimnastică de la IZvorani pentru a le încuraja pe tinerele sportive pentru Jocurile Olimpice de la Paris (sursă foto: Infofinanciar)

România, sport, istorie

Cu acest prilej, sportiva de 10 încurează părinții să integreze în programul zilnic al copiilor lor și activități sportive. „Sportul de învață cum să îmbrățișezi greșelile, să guști succesul, te învață disciplină, lucrul în echipă și multe alte calități de care avem nevoie în viața de adult”.
Per total, dintre toate participările de până acum, România a câștigat până la 309 medalii la Jocurile Olimpice. De asemenea, delegațiile țării noastre au obținut de-a lungul timpului până 90 de titluri olimpice, 97 de medalii de argint și 122 de bronz.

„Mă bucur că istoria sportului românesc merge mai departe cu generațiile din prezent. Olimpiada din acest an va fi una specială, după 100 de ani de la obținerea primei medalii olimpice de către sportivii țării noastre”, mai spune Nadia Comăneci. În cazul României, cel mai bun în ceea ce privește Jocurile Olimpice a fost 1984, la competițiile de la Los Angeles. La acel moment, delegația țării noastre a câștigat până la 53 de medalii, adică 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz, clasându-se pe locul al doilea în clasamentul pe medalii.

Sala de sport de la Izvorani, județul Ilfov, unde se antrenează tinerele sportive pentru Jocurile Olimpice de la Paris din iulie 2024 (sursă foto: Infofinanciar)

Sala de sport de la Izvorani, județul Ilfov, unde se antrenează tinerele sportive pentru Jocurile Olimpice de la Paris din iulie 2024 (sursă foto: Infofinanciar)