Lumea la zi

Musk și Trump lansează teorii conspiraționiste în cazul spargerii casei lui Paul Pelosi

Paul Pelosi - Donald Trump, Sursă foto: Newsweek
Sursă foto: Newsweek

Informații false și teorii ale conspirației au început să circule rapid pe internet în zilele care au urmat spargerii locuinței din San Francisco a lui Paul Pelosi și a președintei Nancy Pelosi (D-Calif.) de vineri. Acest lucru subliniază influența pe care o are o astfel de dezinformare asupra unei părți a populației.

În acest caz, teoriile conspirației au fost răspândite și de unii dintre cei mai puternici oameni din lume, cum ar fi Elon Musk și fostul președinte Trump.

Musk, miliardarul din domeniul tehnologiei care tocmai finalizase achiziționarea Twitter, a postat pe noua sa platformă de socializare un link către un articol axat pe incidentul soților Pelosi de pe un site cunoscut pentru publicarea de informații false. Ulterior, el l-a șters, dar nu înainte de a fi trimis la milioanele sale de urmăritori.

Trump a calificat acest eveniment  drept o „situație tristă”, înainte de a sugera că nimeni nu a pătruns în casa președintelui Camerei Deputaților, o concluzie în contradicție cu ceea ce a declarat poliția că s-a întâmplat.

„Wow, sunt lucruri ciudate care se întâmplă în acea casă în ultimele două săptămâni”, a spus Trump în timpul unei apariții la emisiunea „Chris Stigall Show”. „Se pare că geamul a fost spart din interior spre exterior, deci nu a fost o spargere, ci o ieșire”, a mai adăugat acesta, potrivit celor de la The Hill.

Dezinformările pot dăuna anchetei

Răspândirea dezinformării a provocat luni un răspuns furios din partea șefului poliției din San Francisco, William Scott.

„Nu există absolut nicio dovadă că domnul Pelosi îl cunoștea pe acest bărbat și, de fapt, dovezile indică exact contrariul”, a declarat Scott în timpul unei ședințe cu reporterii.

El a mai spus că astfel de teorii conspiraționiste sunt „dăunătoare pentru persoanele implicate” și „dăunătoare pentru această anchetă”.

Scott a mai spus că aceste conspirații sunt răspândite de oameni „indiferent dacă ei cred sau nu”.

Războiul dintre Clinton și Musk

Tweetul lui Musk a fost de fapt un răspuns la acuzațiile fostei candidate democrată la alegerile prezidențiale, Hillary Clinton.  Aceasta a scris că „Partidul Republican și purtătorii săi de cuvânt răspândesc acum în mod regulat ură și teorii ale conspirației deranjante”, făcând legătura între retorica republicană și atacul de la casa familiei Pelosi.

„Există o infimă posibilitate ca această poveste să fie mai mult decât pare”, a scris Musk în replică, atașând un link către Santa Monica Observer, un site obscur care a publicat în ultimii ani informații false despre Clinton, Trump și alte personalități publice.

Printre conspirațiile nefondate lansate de Observer și de alții în colțurile de extremă dreapta ale internetului se numără sugestii potrivit cărora Paul Pelosi și atacatorul său se cunoșteau, aveau o relație romantică sau că o a treia persoană se afla în casă la sosirea poliției.

Conspirații similare au fost zvonite în weekend de mai mulți influenceri de extremă dreapta de pe internet și personalități conservatoare online.

S-a găsit un suspect

Poliția a declarat că suspectul în acest caz, David DePape, în vârstă de 42 de ani, a intrat în reședința Pelosi în toiul nopții, a amenințat că va ține cuplul ostatic și l-a lovit pe Paul Pelosi cu un ciocan. Președintele Camerei Deputaților nu se afla în San Francisco în acea zi.

Procurorul districtual din San Francisco, Brooke Jenkins, a mai declarat săptămâna aceasta că DePape „a intrat cu forța în locuință printr-o ușă din spate, spărgând acel geam”.

DePape se confruntă cu acuzații de agresiune și tentativă de răpire în acest caz, în timp ce mai multe detalii despre circumstanțele atacului rămân neclare.

Incidentul în sine a stârnit îngrijorări cu privire la polarizarea politică și dezinformarea care duce la violență. Se spune că DePape ar fi întrebat „Unde este Nancy?” în timpul spargerii.

Unii din presa conservatoare, în ciuda declarațiilor poliției, au încercat să pună la îndoială povestea oficială.

„Să o vedem”, a declarat săptămâna aceasta Megyn Kelly (fostă expertă de știri prin cablu, devenită între-timp prezentatoare de podcast conservatoare) despre imaginile de pe camera de corp a poliției de la incident.

„Să le vedem pe toate. Nu știu ce s-a întâmplat. Știu suficient cât să miros un șobolan. Se întâmplă ceva aici și nu ne spun. Pur și simplu nu știu ce este”, a mai adăugat aceasta.

Social media, mediu propice pentru dezinformări

Observatorii discursului politic pe rețelele de socializare avertizează că acest ciclu de dezinformare și violență nu va avea decât consecințe și mai periculoase.

„Este ca și cum totul se află pe o platformă egală, chiar dacă nu totul este la fel de bine informat”, a declarat Jeffrey Blevins, profesor la departamentul de jurnalism și la Școala de Afaceri Publice și Internaționale de la Universitatea din Cincinnati, care a cercetat pe larg algoritmii social media și comportamentul utilizatorilor.

Experții în dezinformare sunt îngrijorați că modificările propuse pentru procedurile de moderare a conținutului Twitter, precum cele propuse de Musk, ar putea deschide porțile pentru conspirații precum cele despre Pelosi.

„Este o schimbare destul de radicală atunci când literalmente proprietarul platformei promovează acest conținut”, a declarat Kenneth Joseph, profesor asistent de informatică la Universitatea din Buffalo, al cărui domeniu de studiu se concentrează pe prejudecăți, prejudecăți, social media și consumul de știri.

„Oricât de mult ne place să ne gândim la social media ca la un spațiu public, trebuie să ne amintim întotdeauna că cineva deține aceste platforme. Așa că, atunci când spațiul public devine un loc în care cei care îl dețin împing acest conținut, trebuie să ne regândim al cui este acest spațiu și care este scopul său”, a mai adăugat acesta.

Legătura dintre dezinformările cazului Pelosi și a Capitoliului

Kurt Braddock, un cercetător în domeniul extremismului de la American University, a comparat incidentul din casa familiei Pelosi și teoriile conspirației pe care le-a stârnit cu cele care au apărut după atacul din 6 ianuarie.

„Au existat teorii ale conspirației conform cărora mulțimea nu era formată decât din membri antifa sau că nu au existat susținători ai lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul și tot felul de alte dezinformări”, a declarat Braddock.

„Aici este vorba de un individ care pare să fie motivat de idei ale politicii de dreapta. Deci, prin cultivarea acestor teorii ale conspirației și folosirea unui megafon pentru a le amplifica pe rețelele de socializare, se distrage atenția de la motivațiile reale ale atacatorului”.