Infofinanciar > Lumea la zi > Munca-i muncă, relaxarea-i relaxare! În Australia se dă lege
Lumea la zi

Munca-i muncă, relaxarea-i relaxare! În Australia se dă lege

Probleme la muncă, Sursă foto: Jobdiagnosis
Foto: facebook.com

Practica utilizată până acum de mulți angajatori, aceea de a-i suna sau a da mesaje angajaților în orele libere pentru a-i aduce la muncă suplimentară este pe cale să devină istorie. Cel puțin în Australia.

Astfel, Australia vor introduce legi care să le ofere angajaților dreptul de a ignora apelurile și mesajele neimportante ale șefilor lor în afara orelor de lucru. Ba, ar putea fi implementate posibile amenzi pentru angajatorii care încalcă această regulă.

Pot să ignore cererile șefilor

„Dreptul de a se deconecta” face parte dintr-o serie de modificări ale legislației privind relațiile industriale propuse de guvernul federal.  Acesta va proteja drepturile lucrătorilor și va contribui la restabilirea echilibrului între viața profesională și cea privată.

În Franța, Spania și în alte țări din Uniunea Europeană există deja legi similare. O majoritate a senatorilor și-au declarat acum sprijinul pentru această legislație, a declarat miercuri, 7 februarie, ministrul Muncii, Tony Burke, din Partidul Muncii, de centru-stânga aflat la putere.

Cereri nerezonabile

„Prevederea îi împiedică pe angajați să lucreze ore suplimentare neplătite prin dreptul de a se deconecta de la apeluri neimportante în afara orelor de program”, a spus Burke. „Ceea ce spunem noi pur și simplu este că cineva care nu este plătit 24 de ore pe zi nu ar trebui să fie penalizat dacă nu este online și disponibil 24 de ore pe zi”, a declarat tot miercuri și premierul Anthony Albanese.

Proiectul de lege este așteptat să fie introdus în parlament la sfârșitul acestei săptămâni. Proiectul de lege include și alte prevederi, cum ar fi o cale mai clară de trecere de la munca temporară la cea permanentă și standarde minime pentru lucrătorii temporari și șoferii de camion.

Unii politicieni, grupuri de angajatori și lideri corporativi au avertizat că prevederea privind dreptul la deconectare a fost o exagerare și ar submina mișcarea către munca flexibilă și ar avea un impact asupra competitivității.

Prea multe ore suplimentare

Partidul Verzilor de stânga, care susține regula și a fost primul care a propus-o anul trecut, a declarat că este o mare victorie pentru partid. S-a ajuns la un acord între laburiști, partidele mai mici și independenți pentru a susține acest proiect de lege, a declarat pe Twitter liderul Verzilor, Adam Bandt.

„Australienii lucrează în medie șase săptămâni de ore suplimentare neplătite în fiecare an”, a spus Bandt. Acest lucru echivalează cu peste 92 de miliarde de dolari australieni (60,13 miliarde de dolari) în salarii neplătite în întreaga economie, a adăugat el”, conform Reuters.