Infofinanciar > Info > Mai multe beneficii pentru donatorii de sânge! Klaus Iohannis a promulgat legea
Info

Mai multe beneficii pentru donatorii de sânge! Klaus Iohannis a promulgat legea

Cetățenii care donează sânge se bucură de scăderea impozitului
Sursa foto: arhiva companiei

Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat recent o nouă lege care aduce beneficii pentru unii români. Prin intermediul acesteia autoritățile locale vor avea posibilitatea de a decide oferirea de reducere procentuală a impozitului pe clădiri.

Comisiile locale au posibilitatea de a decide oferirea unei reduceri procentuale pentru impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate pe teritoriul țării noastre. Însă, pentru a se întâmpla acest lucru este necesar să facă dovada a minim trei donări de sânge în cursul anului calendaristic. Aceste aspecte sunt menționate în noua lege pe care Klaus Iohannis a promulgat-o.

Modificări la Codul Fiscal

Este vorba, mai exact, despre modificări și completări la Codul Fiscal. Această reducere poate fi cumulată cu bonificația care se acordă în condițiile legii. După cum se menționează în actul normativ, aceasta se aplică diferenței care rezultă în urma scăderii bonificației din impozitul datorat.

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului sau taxei se face odată cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care persoana a depus documentele justificative.

Conținutul reducerii, precum și documentele necesare pentru a dovedi realizarea numărului minim de donări de sânge, sunt specificate în hotărârea consiliului local care introduce reducerea impozitului, conform noii legi.

Pentru calcularea sumei finale datorate în cazul aplicării reducerii prevăzute în actul normativ, se aplică rotunjirea, care constă în stabilirea sumelor datorate către bugetele locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin scădere atunci când fracțiunile monetare sunt mai mici de 50 de bani și prin adăugare atunci când fracțiunile monetare sunt de 50 de bani sau mai mari.

Tichete de masă pentru donatorii de sânge

Persoanele care donează sânge primesc în schimb mai multe bonuri de masă. Valoarea acestora ajunge la 280 de lei. Acestea se pot oferi oricărui cetățean român care are vârsta de peste 18 ani și care donează sânge.

Totuși, este nevoie ca românii care își doresc acest lucru să îndeplinească anumite condiții de sănătate.

Mai multe beneficii din partea statului

Cei care donează sânge primesc mai multe beneficii din partea statului, pe lângă bonurile de masă. Aceștia trebuie să cunoască faptul că pot beneficia de mai multe avantaje. Înainte de a dona sânge, cei care doresc să facă acest gest vor fi supuși unor analize. În acest fel se evită riscul îmbolnăvirii și altor persoane care primesc sângele acesteia.

Prin acordarea beneficiilor donatorilor de sânge se încurajează această practică. Viețile multor oameni pot fi salvate. Potrivit legislației de la noi din țară, cei care donează sânge trebuie să fie informați corespunzător despre această procedură. În acest fel, donatorului i se va transmise care este cantitatea exactă de sânge care îi va fi prelevată, dar și care sunt analizele care i se vor face.

Beneficii pentru donatorii de sânge

Unul dintre drepturile pe care donatorul de sânge îl are este de a-și primi buletinul de analize. De asemenea, cei care au făcut acest gest mai au și posibilitatea de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins și un examen cardiologic. Pentru niciunul dintre acestea nu va fi nevoie de plată.

Totodată, persoanele care donează sânge în mod constant pot primi gratuit un tratament cu fier. Acesta se oferă în cazul în care se constată faptul că acestea au o deficiență din cauza donărilor.

Care sunt restul beneficiilor de care donatorii de sânge se pot bucura:

  • 7 tichete de masă
  • o zi liberă de la muncă, atunci când donați sânge
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge
  • dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună, informează romaniatv.ro