Infofinanciar > Lumea la zi > Motorina, din ce în ce mai puțină. Rafinăriile nu mai fac față
Lumea la zi

Motorina, din ce în ce mai puțină. Rafinăriile nu mai fac față

benzina motorina pompa (Sursă foto: Radio Impuls)
Sursa foto: arhiva companiei

Rafinăriile de petrol din întreaga lume se dovedesc incapabile să producă suficientă motorină. Se deschide în acest fel un nou front inflaționist care lipsește economiile de un combustibil care alimentează deopotrivă industria și transporturile.

În timp ce cotațiile futures ale petrolului sunt în plină ascensiune, creșterea nu se compară cu cea a motorinei. Prețurile din SUA au sărit peste 140 de dolari, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această perioadă a anului. Echivalentul din Europa a crescut cu 60% din vară încoace.

Situația mai gravă

Și ar putea fi și mai rău. Arabia Saudită și Rusia au închis robinetele pentru producția de motorină. La 5 septembrie, ambele națiuni, lideri ai alianței OPEC+, au anunțat că vor prelungi aceste restricții până la sfârșitul anului. O perioadă în care cererea pentru acest combustibil crește de obicei.

„Riscăm să asistăm la o înăsprire continuă a pieței, în special pentru distilate, care va intra în lunile de iarnă„, a declarat Toril Bosoni, șeful diviziei pentru piața petrolieră din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie, referindu-se la categoria de combustibili care include motorina. „Rafinăriile se luptă să țină pasul”.

Situația reprezintă o provocare pentru o flotă globală de rafinare care a fost afectată de o producție slabă timp de câteva luni. Căldura toridă din emisfera nordică din această vară a forțat multe fabrici să funcționeze într-un ritm mai lent decât în mod normal. Din această cauză cantitățile propuse nu s-au putut realiza. De asemenea, au existat presiuni asupra acestora pentru a produce în schimb alte produse. Cum ar fi combustibilul pentru avioane și benzina, unde cererea a revenit puternic, potrivit lui Callum Bruce, analist la Goldman Sachs Group Inc.

Uzinele închise

Toate acestea se adaugă la un sistem global de rafinare care a închis uzinele mai puțin eficiente atunci când Covid-19 a redus cererea. Acum, consumul își revine. Dar multe rafinării au dispărut. Există încă speranțe referitoare la atenuarea crizei de motorină. Odată cu apropierea lunilor mai reci de iarnă, constrângerile legate de vreme asupra rafinăriilor scad în general. Chiar dacă unele dintre ele vor fi supuse unor lucrări de întreținere sezonieră de rutină.

„Credem că marjele au depășit pentru moment”, a declarat Bruce. Chiar și așa, există încă îngrijorări cu privire la aprovizionarea din partea unor țări exportatoare de motorină. Rusia, încă un furnizor important la nivel mondial, în ciuda sancțiunilor occidentale, a indicat că intenționează să limiteze volumul de combustibil pe care îl trimite pe piețele globale.

China a emis recent o nouă cotă de export de combustibil. Dar comercianții și analiștii din Asia au declarat că volumul planificat în prezent nu va fi suficient pentru a preveni o piață strânsă până la sfârșitul anului. Livrările țării au rămas blocate aproape de minimele sezoniere din ultimii cinci ani pentru o mare parte din 2023.
Aceste fluxuri mai mici se manifestă la principalele centre de depozitare. Stocurile din SUA și Singapore sunt toate în prezent sub nivelurile normale din punct de vedere sezonier. Stocurile din națiunile OCDE sunt mai mici decât erau în urmă cu jumătate de deceniu, informează bloomberg.com