Infofinanciar > Info > Motivele din spatele demisiei șefului ANAF! Peste 50.000 de persoane verificate în mandatul lui Lucian Heiuș
Info

Motivele din spatele demisiei șefului ANAF! Peste 50.000 de persoane verificate în mandatul lui Lucian Heiuș

Lucian Heiuș, Sursă foto: G4Media
Sursă foto: G4Media

Șeful ANAF, Lucian Heiuș și-a înaintat cererea de demisie pe data de 29 mai 2023. Acesta a anunțat că renunță la funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, însă conducerea acestei instituții a fost o onoare. Un motiv pentru demisia timpurie a șefului ANAF ar putea fi rotativă guvernamentală. 

Înlocuitorul lui Heiuș va veni din partea Partidului Social Democrat, iar fostul șef al genției Naționale de Administrare Fiscală ar urma să activeze în altă funcție. 

În mesajul publicat de către Heiuș legat de demisia sa, a ținut să menționeze mulțumiri adresate colegilor de breaslă, în special pentru profesionalismul și implicarea din ultimul an. 

Reușitele ANAF din timpul Heiuș 

Potrivit fostului șef ANAF, instituția financiară a reușit cu succes să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, toate obiectivele asumate prin programul de guvernare au fost și ele îndeplinite. 

În mesajul transmis pe paginile de socializare Heiuș a spus că: „ În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei. 

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei. În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile”. 

Cum a arătat anul 2023  

„Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală  3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei. 

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei. 

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. 

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, a încheiat Heiuș mesajul său, potrivit financialintelligence.ro.