Infofinanciar > Lumea la zi > Moscova duce lupte grele pentru menținerea Herson-ului! „Inamicul a fost împins înapoi pe pozițiile lor inițiale”
Lumea la zi

Moscova duce lupte grele pentru menținerea Herson-ului! „Inamicul a fost împins înapoi pe pozițiile lor inițiale”

a1.ro
FOTO: a1.ro

Federația Rusă a declarat că trupele sale au înfrânt contraofensiva Ucrainei prin care Zelenski își propune să  treacă de linia de control a regiunii Herson unde Moscova a început o acțiune de evacuare a civililor, pe fondul unui atac amplu pe care îl va desfășura armata ucraineană.

„Toate atacurile au fost respinse, inamicul a fost împins înapoi pe pozițiile lor inițiale”, susține Ministerul Apărării,  indicând și modul de operare  ale armatei ucrainene.  Ofensiva a fost lansată spre așezările Piatykhatky, Suhanove, Sablukivka și Bezvodne, pe partea de vest a râului Dnipro, potrivit agenției de presă Reuters.

Comunicatul ministerului a precizat că forțele ruse au respins, de asemenea, atacurile din regiunile estice Lugansk și Donețk. Rusia se află sub presiune în Herson, în timp ce se pregătește pentru un impuls ucrainean de a recuceri regiunea.

Rușii au respins contraofensiva Ucrainei din Herson

Ucraina a declarat că forțele rusești au început să deplaseze în mod activ unități și echipamente dinspre vest spre malul estic al râului Dnipro. Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj care ar inunda o mare parte din sudul Ucrainei, în timp ce forțele sale se pregăteau să împingă trupele Moscovei din orașul ocupat Herson.

Într-un discurs televizat, președintele ucrainean a declarat că forțele rusești au plantat explozibili în interiorul barajului uriaș Nova Kakhovka, care reține un rezervor uriaș, și că plănuiesc să îl arunce în aer.

”Acum, toți cei din lume trebuie să acționeze puternic și rapid pentru a preveni un nou atac terorist rusesc. Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă”, a declarat Zelenski, potrivit mediafax.ro

Rusia a acuzat Kievul că a aruncat în aer barajul și că plănuiește să îl distrugă, în ceea ce oficialii ucraineni au numit un semn că Moscova ar putea să îl arunce în aer și să dea vina pe Kiev. Niciuna dintre părți nu a prezentat dovezi pentru a-și susține acuzațiile.

Vastul Dnipro taie Ucraina în două și are o lățime de câțiva kilometri pe alocuri. Spargerea barajului ar putea trimite un zid de apă care să inunde așezările de sub el, spre Herson, pe care forțele ucrainene speră să îl recucerească în cadrul unui avans major. De asemenea, ar distruge sistemul de canale care irigă o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014.

Apelează rușii la tacticile sovieticilor din al II-lea Război Mondial?

Alarma are ecouri ale unui dezastru din timpul celui de-al Doilea Război Mondial la un alt baraj uriaș aflat mai în amonte, despre care istoricii ucraineni spun că a fost dinamitat de geniștii sovietici în timp ce trupele lor se retrăgeau, provocând inundații care au măturat sate și au ucis mii de oameni.

Zelenski a făcut apel la liderii mondiali să clarifice faptul că aruncarea în aer a barajului va fi tratată „exact la fel ca utilizarea armelor de distrugere în masă„, cu consecințe similare celor amenințate în cazul în care Rusia folosește arme nucleare sau chimice.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au vorbit pentru prima dată din luna mai, iar un diplomat rus de rang înalt a declarat că această convorbire a fost necesară pentru a elimina neînțelegerile, a relatat agenția de presă TASS. Pentagonul a refuzat să ofere detalii în afară de a spune că Austin, care a inițiat conversația, a subliniat necesitatea unor linii de comunicare pe fondul războiului din Ucraina.