Infofinanciar > Lumea la zi > Avertismente de la Bruxelles! Moș Crăciun a adus și cadouri toxice în sacul său
Lumea la zi

Avertismente de la Bruxelles! Moș Crăciun a adus și cadouri toxice în sacul său

Cadouri sursă foto: thespruce.com
Sursa foto: Arhiva companiei

Cadourile de Crăciun conțin substanțe chimice periculoase precum plumb și ftalați, avertizează Agenția Europeană a Substanțelor Chimice (ECHA) în cel mai recent raport al său.

Păpuși, costume cu părți moi de plastic, covoare de joacă, figurine, jucării antistress sunt doar câteva dintre cadourile de Crăciun care încalcă legislația UE. Avertismentul a fost lansat de Agenția Europeană a Substanțelor Chimice (ECHA) în urma unui control desfășurat de autoritățile naționale de aplicare a legii supervizate de agenția UE.

Dintre cele aproximativ 2.400 de produse de consum verificate, peste 400 au fost găsite neconforme cu legile UE. Jucăriile au fost identificate ca fiind bunurile cu al doilea cel mai ridicat nivel de neconformitate, după produsele electronice.

Păpușile, un cadou de Crăciun toxic

„În ceea ce privește substanțele periculoase, am descoperit în jucării perturbatori endocrini. Precum parafinele clorurate în părțile moi de plastic și ftalații. Aceștia din urmă fiind din păcate destul de obișnuiți în păpuși.”, a declarat reprezentantul ECHA, Maciej Baranski.

Reprezentantul ECHA a precizat că substanțele nu sunt doar toxice, ci și poluanți organici persistenți. Ceea ce înseamnă că se acumulează în mediu și rămân toxice pentru sănătatea umană chiar și după eliminarea lor.

„Când vorbim despre jucăriile electronice, plumbul este cea mai mare problemă.”, a subliniat Baranski.

Plumbul este o substanță carcinogenă restricționată. Dar încă folosită în unele bunuri electronice. „Trebuie să le dezasamblați pentru a intra în contact cu plumbul. Dar copiii ar putea sparge aceste produse.”, a spus el.

Nici adulții nu sunt feriți

A treia categorie de neconformitate a fost găsită la dispozitivele sportive. Cele mai contaminate au fost saltelele de yoga, mânerele pentru echipamentele de sală și mănușile de bicicletă.

„În această categorie, am găsit și hidrocarburi policiclice aromatice (HPA), o altă substanță carcinogenă. Aceasta se regăsește în părțile de cauciuc ale produselor.”, a spus Baranski.

Agenția UE avertizează și asupra produselor de modă. În această categorie sunt vizate gențile, bijuteriile, curelele și pantofii. Produsele ar trebui să fie supuse unui control strict din cauza componentelor de piele artificială și aliaje metalice care conțin un alt carcinogen, cadmiu.

Bruxellesul dezminte parțial

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a subliniat că, în ciuda constatărilor raportului ECHA, consumatorii europeni beneficiază de cel mai înalt nivel de protecție împotriva substanțelor dăunătoare și toxice.

„UE este în frunte în reglementarea utilizării substanțelor chimice periculoase, în bunurile de consum. Se lucrează în continuare pentru a întări protecția împotriva altor substanțe dăunătoare.”, a declarat el.

Strategia chimică a UE pentru sustenabilitate lansată în octombrie 2020 a anunțat o abordare de toleranță zero față de neconformitate. Cu toate acestea, componenta principală a strategiei, revizuirea regulilor chimice ale UE (REACH), a fost pusă în așteptare după mai multe amânări, conform euronews.