Info

Moș Crăciun a fost darnic cu bugetarii. Companiile de stat au dat prime de milioane de lei la finalul anului

Bani, Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Bugetarii rămân o castă socioprofesională privilegiată în România. O demonstrează atât majorările acordate de guvern, cât și primele de milioane de lei acordate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă de către companiile de stat, deși în cazul unora situația lor financiară nu este deloc bună.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a înregistrat în 2022 pierderi de 587 de milioane de lei, în creștere față de 2021. Cu toate acestea, anul trecut compania de stat a acordat angajaților săi o majorare a salariului de 6%, de la 1 decembire, dar și prime în valoare cumulată de 15 milioane de lei cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

Pe locul doi în clasamentul companiilor excesiv de generoase cu bugetarii la finalul anului trecut, se situează Poșta Română, care a acordat prime în valoarea totală de 9,4 milioane lei. Este o altă companie de stat care nu excelează la capitolul venituri și care a anunțat zilele trecute că va concedia 1.000 de angajați din adminstrația centrală.

Clasamentul companiilor de stat generoase cu angajații

Iată cum se prezintă clasamentul complet al companiilor de stat realizat de Economedia:

– Compania Națională Poșta Română a dat cadouri în bani unui număr de 22.755 de salariați și pentru 8.527 de copii minori ai acestora. Totalul: 9.400.000 lei, prime acordate din fondul de acțiuni sociale.

– Oil Terminal a acrodat prime în valoare de 2.987.700 lei pentru 996 angajați, valaorea medie fiinde de 3.000 lei brut.

– Hidroelectrica a acordat salariaților cu ocazia zilei de Crăciun o primă în valoare de 680 lei net.

– Metrorex a dat fiecărui angajat o primă în valoare de 800 de lei, fiind execeptați de la gratificație salariații sanctionați disciplinar. La un total de aproximativ 5.000 de angajați, valaorea totală a primelor acordate este de 4 milioane lei.

– Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a alocat un fond de prime de peste 15,4 milioane de lei pentru cei 25.135 angjați, valoarea medie a gratificației fiind de 600 lei.

– CFR Călători a dat fiecărui angajat al companiei un cadou în bani în valoare de 300 lei, la care s-au mai adăugat încă 300 lei pentru fiecare copil în vârstă minor. La un total de circa 11.000 de angajați, valoarea totală a primelor este minimym 3,3 milioane lei.

– CFR Marfă a acordarea cadouri în bani în valoare de 300 lei per salariat, la care s-au adăugat și cadouri pentru copii acestora, adică alți 300 lei per copil. Valoarea totală a celor 3.341 de prime acordate este de 1.002.300 lei.

– Societatea Națională a Sării a dat oprime în valoare de 6,4 milioane de lei. La un total de 1.500 de angajați, rezultă că valoarea primei per salariat a fost de peste 4.000 lei.

– Societatea de Transport București a dat de Crăciun o primă de 500 lei/salariat, ceea ce, la un total de 9.839 de angajați, înseamnă o valoare totală de 4.919.500 lei.

Nu au dat sau nu au vrut să spună

Există instituții și companii de stat care nu s-au arătat generoase cu angajații. De exemplu, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) nu a dat prime de final de an. La fel au priocedat și Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, SNTGN Transgaz SA, EximBank sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Nuclearelectrica nu a dat prime de sfârșit de an, ci pe principii de performanță. Câți angajați au fost declarați merituoși în decembrie trecut nu se știe însă.

Electrica SA a invocat faptul că informațiile despre gratificațiile acordate au un caracter confidențial. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a recunoscut că acordat prime de Crăciun angajaților, dar nu a comunicat și valoarea ei, conform datelor Economedia.