Info

Moneda națională, în creștere față de euro și dolar! Cursul valutar de astăzi

Curs valutar Sursa foto Fanatik.ro
Sursa foto Fanatik.ro

Potrivit cursului valutar înaintat de Banca Națională (BNR) astăzi, moneda națională a înregistrat o creștere în raport cu moneda euro și dolarul, în timp ce majoritatea monedelor internaționale se află în scădere, cu excepția lirei sterline, care a înregistrat o ușoară creștere.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României astăzi este de 4.9309 lei, în scădere faţă de ședința de ieri, când ajunsese la 4.9385 lei. Astfel, euro este în scădere cu 0,0533 bani, iar moneda naţională a înregistrat o creştere.

Dolarul american a scăzut și el astăzi, ajungând la valoare de la 4.7390 lei, înregistrând o ușoară scădere, de 0.0533 bani față de ședința de ieri, când dolarul se situa la valoarea de 4.7923, potrivit Antena3.

La ce valori se tranzacționează monedele internaționale

Dolarul a înregistrat în luna septembrie valori istorice, ajungând la 5.1794 lei, pe fondul evenimentelor pe plan internațional, marcate de o scădere bruscă a lirei sterline, ceea ce a dus la decizia investitorilor de a trece la tranzacții în dolari, fiind considerată o monedă mai sigură.

Pare că situația se întoarce acum în favoarea lirei sterline, care a înregistrat astăzi o creștere de 0.0311, ajungând la valoarea de 5.7413, comparativ cu 5.7102, la ședința de ieri. Tendința de ascensiune a lirei a continua pe parcursul acestei luni, după căderea înregistrată în lunile anterioare.

Cursul mediu pe luna octombrie a atins valori de 4.9266 lei pentru euro și 5.0140 lei pentru dolar, valoare medie mai mare decât cea înregistrată în luna septembrie pentru moneda americană. Valorile maxime atinse în luna precedentă au fost de 4.9480 lei pentru euro și 5.0904 lei pentru dolar, iar cele minime de 4.8793 lei pentru  euro și 4.8676 lei pentru dolar, conform BNR.

De asemenea, se observă o scădere a valorii gramului de aur, care a ajuns astăzi la 267.5475 lei. Acesta a avut o scădere de 0.0575 lei. Valoarea gramului de aur este pe o pantă descendentă, înregistrând scăderi de aproape 10 lei pe gram, comparativ cu cele înregistrate în luna septembrie.

Ce valori au atins indicii ROBOR și IRCC

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor pentru creditele variabile în lei, se situează la valoarea de 7,88%%, înregistrând o scădere considerabilă față de lunile trecute, când ajunsese la procentul de 8,21%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, și este utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Odată cu începerea invaziei Rusiei din Ucraina și a creșterii galopante a inflației, indicele s-a aflat pe o pantă ascendentă, înregistrând creșteri considerabile.

ROBOR la 6 luni se situează acum la 8.08%, înregistrând de asemenea o ușoară scădere, iar ROBOR la 12 luni este la valoarea de 8.28%, o valoare mai mică decât cea de la începutul lunii.

În ceea ce privește IRCC, noul indice introdus de BNR în 2019 pentru calculul dobânzilor, a atins valoarea de 5,73, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă față de luna anterioară, când ajunsese la valoarea de 7,03%, maximul lunii octombrie fiind de 7,06%.

IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de cca 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.