Infofinanciar > Lumea la zi > Moment istoric! China încurajează dezvoltarea sectorului privat de afaceri 
Lumea la zi

Moment istoric! China încurajează dezvoltarea sectorului privat de afaceri 

skynews.com
sursa: skynews.com

Beijingul a promis că va face tot posibilul ca anul viitor să salveze economia afectată de Covid, prin stimularea consumului și relaxarea controlului asupra industriei private, inclusiv asupra sectoarelor tehnologice și imobiliare aflate în dificultate. Noua promisiune marchează o mare schimbare față de efortul de ani de zile al liderului Xi Jinping de a ține în frâu afacerile private, care erau percepute ca fiind prea puternice și „dezordonate” de Partidul Comunist Chinez. 

A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu provocări multiple. Infecțiile cu Covid sunt în creștere în China după ce liderii au relaxat în mod neașteptat politica restrictivă a Covidului la începutul acestei luni. În același timp, exporturile sale au fost afectate de o scădere a cererii globale. 

Stabilizarea creșterii economice este prioritatea principală pentru anul viitor, potrivit unei comunicări oficiale după încheierea Conferinței Centrale de Lucru Economic (CEWC), o reuniune anuală a liderilor de top, care s-a încheiat vinerea aceasta. 

China încurajează sectorul privat 

„Trebuie să încurajăm și să sprijinim economia sectorului privat și întreprinderile private în ceea ce privește politica și opinia publică”, se arată în comunicat. „Trebuie să protejăm drepturile de proprietate ale întreprinderilor private și interesele antreprenorilor în conformitate cu legea”. 

Comentariile au venit la scurt timp după ce o serie de date economice au arătat că activitatea de afaceri din China s-a prăbușit în noiembrie. Economiștii se așteaptă la o creștere economică cuprinsă între 2,8% și 3,2% pentru 2022, unul dintre cele mai scăzute niveluri înregistrate din 1976, când moartea fostului lider Mao Zedong a pus capăt unui deceniu de tumult social și economic. 

Comentariile liderilor de vârf ai Chinei reprezintă un semnal puternic că factorii de decizie politică își vor relaxa controlul pe care îl au asupra sectorului privat al țării, care a fost anterior un motor puternic al consumului, investițiilor și creării de locuri de muncă. 

„Conferința a schimbat tonul său anterior de reglementare strictă cu privire la platformele digitale”, au declarat luni analiștii de la Nomura, referindu-se la companii tehnologice precum Alibaba (BABA) și Tencent (TCEHY). „Nu a menționat nimic despre reglementările antitrust”, au precizat aceștia. „Și, în schimb, (conferința) a promis că va promova economia digitală a Chinei, întrucât firmele de platforme ar putea juca un rol important în furnizarea de locuri de muncă”. 

Rata somajului din China, un nou record 

Controalele Covid și represiunile de reglementare au afectat puternic piața muncii din China, iar rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la niveluri record în acest an. 

De la sfârșitul anului 2020, în cadrul campaniei lui Xi Jinping pentru „prosperitate comună”, autoritățile au lansat un atac de reglementare asupra unor sectoare care variază de la comerțul electronic la sectorul imobiliar și educație. Represiunea a început în luna octombrie a aceluiași an, când autoritățile de reglementare au anulat IPO-ul de succes al Ant Group al lui Jack Ma, la câteva zile după ce acesta a ținut un discurs controversat în care a criticat reglementările financiare din China pentru că înăbușă inovația. 

Prăbușirea sectorului imobiliar 

În aceeași perioadă, Beijingul a luat măsuri pentru a ține în frâu munții de datorii acumulate de dezvoltatorii imobiliari. Reprimarea împrumuturilor excesive a dus la o criză de lichidități în întreaga industrie, ceea ce a dus la intrarea în incapacitate de plată a unor dezvoltatori de profil înalt. Prăbușirea sectorului imobiliar, care reprezintă până la 30% din PIB, a declanșat disensiuni rare și răspândite în rândul clasei de mijloc. 

Însă, după ce și-a asigurat controlul asupra puterii în octombrie, Xi a încercat să stabilizeze economia chineză. La începutul lunii noiembrie, Beijingul a lansat un pachet de măsuri radicale pentru a salva sectorul imobiliar. Conform CNN, a începutul acestei luni, China a desființat părți din politica sa represivă „zero-Covidă” și a început procesul de încheiere a trei ani de închideri și carantine agresive, care au perturbat lanțurile de aprovizionare și au afectat consumul și activitatea comercială și care au dus, cum am observat în ultima vreme, la revolte ținute în lanț.