Infofinanciar > Lumea la zi > Moldova vrea să finalizeze liniile electrice. Legăturile interconexe cu România vor fi terminate în următorii cinci ani
Lumea la zi

Moldova vrea să finalizeze liniile electrice. Legăturile interconexe cu România vor fi terminate în următorii cinci ani

Europa este dependentă de importurile de energie
Sursă foto: arhivă

Ministrul Energiei din Republica Moldova a declarat că obiectivul tării este finalizarea liniilor electrice de interconexiune cu sistemul românesc.

Până în anul 2029, se dorește integrarea pieței de energie din Moldova în cea europeană. Acest lucru fiind efectuat înaintea aderării politice la UE.

Volum de investiții fără precedent

“Ambiția noastră este ca, până în 2029, să finalizăm interconexiunile cu România, și, prin piața românească, să ne devenim membri ai pieței europene de energie înaintea de aderarea la Uniunea Europeană. Avem un volum de investiții fără precedent în Republica Moldova, și simțim un sprijin fără precedent din partea tuturor statelor prietenoase și aici România are un rol aparte, în colaborarea noastră în furnizarea de energie pentru Republica Moldova în condiții similare celor pentru consumatorii din România”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova.

De precizat faptul că, în ultima strategie energetică 2025-2035 a Republicii Moldova, principalele obiective erau asigurarea integrală pe termen nedefinit a consumului de energie. Mai mult, impunerea prin legislația românească a garantării furnizării cu energie a Republicii Moldova.

„Securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova. Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță. În acest context, România aspiră să consolideze profilul țării de pilon regional al securității energetice”, arată strategia.

“Multumesc României, mulțumesc poporului român. Republica Moldova beneficiază de sprijin necondiționat din partea tuturor forțelor politice din România, apreciem enorm acest lucru și ne dorim să nu mai fim o țară care trebuie mereu ajutată, și încercăm să ne dezvoltăm și ca un partener care să poată oferi și el ceva la nivel regional”, a mai spus ministrul moldovean.

Conectare prin trei linii interconexe

Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc. Acest lucru va fi făcut prin trei linii de interconexiune. Una dintre linii va face legătura între Vulcăneşti și Chişinău de 400 kV. Aceasta va avea o lungime de peste 150 km, construcția fiind deja demarată. A doua linie tot de 400 de kV va asigura legătura între Suceava și Bălți, având o lungime de 142 km. Iar ultima legătură este încă în proiect, asigurând conexiunea dintre Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România). Această linie aeriană va avea o lungime de 190 de km.

„Pentru România, prioritatea de prim-rang este interconectarea energetică cu Republica Moldova, asigurându-i acesteia securitatea energetică în proporție de 100%”. „O prioritate stringentă pentru România este dezvoltarea cu rapiditate a mai multor noi interconexiuni cu Republica Moldova”, se prezintă în proiect.

Sectorul energetic al României trebuie să dispună de capacitatea necesară pentru a susține Moldova în ceea ce privește energia. Astfel, România dorește să consolideze profilul regional al securității energetice, potrivit economica.