Infofinanciar > Info > Modificări la Pilonul II de pensii. Ce trebuie să știe românii
Info

Modificări la Pilonul II de pensii. Ce trebuie să știe românii

Modificări la Pilonul II de pensii. Ce trebuie să știe românii
Sursa foto: arhiva companiei

Mai mult de 8 milioane de români care cotizează la Pilonul II de pensii private primesc o veste bună. Acest lucru se întâmplă după ce s-au realizat mai multe schimbări la contribuțiile salariaților.

Din acest an, salariații vor contribui cu 1% mai mult la pilonul II de pensii. În acest fel, valoarea cu care salariații contribuie la pilonul II a crescut la 4,75% din salariu.

Mai puțini bani la pensia de stat

Prin faptul că a crescut suma care merge către pilonul II de pensii, la pensia de stat se contribuie mai puțin. Mai exact, către pensia de stat merge un procent de 20,25% din salariu, În total, cele două ajung la CAS-ul în valoare de 25% din salariul brut.

În anul 2024 Pilonul II de pensii s-a modificat substanțial. Valoarea contribuției s-a majorat de la 3,75% la 4,75%. Contribuția pentru pensia privată Pilonul II este cuprinsă în contribuţia de asigurări sociale (CAS). CAS-ul este datorat sistemului public de pensii.

Un record în 2023

La finalul lunii septembrie a anului trecut, în total, piața pensiilor private din România ajunsese la active totale de 121,55 de miliarde de lei. Conform unui raport transmise de reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară.

În plus, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat de la noi din țară a fost de 117,17 miliarde de lei la finele lunii septembrie 2023. Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, 2022, este vorba despre o majorare cu aproape 32%. În acest caz, se poate discuta despre un maxim istoric.

„Piața pensiilor private din România a ajuns, la finalul lunii septembrie 2023, la active totale de 121,55 miliarde de lei, în creștere cu 21,5% comparativ cu sfârșitul anului precedent și cu 32% raportat la luna septembrie 2022.

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de peste 8% la finalul lunii septembrie 2023, marcând o evoluție pozitivă de-a lungul ultimilor ani. În al treilea trimestru al anului 2023, volatilitatea activelor unitare nete ale fondurilor de pensii private a fost una moderată, fără șocuri pe termen scurt”, este mesajul transmis de reprezentanții ASF.

Contribuție mai mare

Din acest an salariații vor contribui cu un procent mai mare la pilonul II de pensii. Mai exact, valoarea acestuia a crescut cu 1%. Concret, angajații vor contribui cu 4,75% la pilonul II de pensii.

În cazul unui salariat care câștiga suma de 5.000 de lei brut, și cu o contribuție de 3,75% la Pilonul II de pensii, acesta avea o contribuție lunară de 187,5 lei. Pe o perioadă de un an acesta contribuia cu 2,250 de lei.

Acum, după noua schimbare, un angajat contribuie cu 4,75%. Mai exact, pe o perioadă de un an, la același salariu brut, se vor aduna cu 600 de lei  în plus. În acest fel, la finalul anului, se ajunge la o sumă de 2.850 de lei.

În țara noastră peste 8 milioane de angajați contribuie la pilonul II de pensii. De asemenea, conform legii în vigoare, aceștia nu pot accesa banii decât în momentul în care ies la pensie.

În plus, suma care s-a adunat la plafonul II de pensii se poate verifica pe platforma administratorului. În cazul în care un angajat nu știe care este administratorul poate verifica acest lucru pe site-ul ASF, informează antena3.ro