Infofinanciar > Info > În jur de 1,6 milioane de pensionari vor rămâne cu venitul neschimbat din septembrie
Info

În jur de 1,6 milioane de pensionari vor rămâne cu venitul neschimbat din septembrie

pensii (sursă foto: vesteazilei.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Recalcularea pensiilor, proces prin care venituile seniorilor din România vor crește din septembrie 2024, cuprinde mai multe perspective. Cum ar vi cea legislativă sau cea tehnică. Oficialii care se ocupă de acest proiect, precum Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, ies să le explice românilor situația.

Astfel, o nouă informație legată de acest subiect, recalcularea pensiilor, a apărut în spațiul public. Este vorba despre faptul că circa 1,6 pensionari din România, dintre cei aproximativ 5 milioane, nu vor avea parte de o pensie mai mare din septembrie 2024. În cazul acestora, venitul lunar din partea statului rămâne neschimbat odată cu aplicarea noii Legi a Pensiilor și după recalculare.

Lor nu li se modifică pensia

„4,6 milioane de pensionari avem exact. Deci, noi am făcut niște simulări, nu sunt niște cifre de o acuratețe de 100%. Din 4,6 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea creșteri. Creșterile sunt de la 1% până la 80-90% şi avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate”, a declarat în cadrul unei intervenții televizatela Antena 3 CNN şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

Și ministrul de resort, de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a detaliat acest subiect, tot în platou la Antena 3 CNN. Astfel, oficialul de la Palatul Victoria a specificat faptul că acest proiect este unul foarte important pentru români. Vor urma să se elimine inechitețile din acest sistem.

1,6 milioane de seniori rămân cu pensia neschimbată

„Vor aduce ceva extrem de important”, este comentariul Simonei Bucura-Oprescu. Apoi, aceasta a explicat, mai exact, în ce constă întreaga procedură de recalculare. „Elaborarea normelor, promovarea de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a hotărârii de guvern prin care se aprobă, aprobarea în guvern a normelor, soft-ul pentru recalculare, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, procesul efectiv de recalculare şi, sigur, începând cu luna septembrie, pensiile recalculate ale românilor care vor aduce ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi.

Şi să ştiţi că noua lege a pensiilor este şi pentru mine, şi pentru dumneavoastră, pentru fiecare român, nu numai pentru pensionarii în plată, fiindcă noua lege a pensiilor aduce respect pentru români în sensul că, dacă ai ieşit la pensie în ani diferiţi, pe legi ale pensiilor diferite, dar ai contribuit la fel la bugetul asigurărilor sociale de stat, ai plătit acelaşi CAS, pentru contribuţii şi muncă egală vei avea o pensie egală”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3, citată de romaniatv.net.