Infofinanciar > Lumea la zi > Moartea lui Evgheni Prigojin nu este ceea ce pare! Afacerile Rusiei ar putea fi o cauză a accidentului
Lumea la zi

Moartea lui Evgheni Prigojin nu este ceea ce pare! Afacerile Rusiei ar putea fi o cauză a accidentului

Evgheni Prigojin Putin bloomberg.com
Sursă foto: bloomberg.com

Un val de teorii a izbit lumea după decesul liderului Wagner, Evgheni Prigojin. Multă lume arată cu degetul spre clipul video în care șeful Wagner și-a prezis sfârșitul și dezintegrarea avionului în aer.

În înregistrarea care a ajuns virală pe internet, Prigojin afirmă că Rusia este în pragul dezastrului și spunea că preferă să moară. Liderul mercenar a menționat chiar și un avion care se dezintegrează pe cer.

Prigojin a spus în videoclipul controversat: „Mai bine mă omorâți, dar n-o să vă mint. Trebuie să fiu sincer. Rusia se află în pragul unei catastrofe. Dacă rotițele nu vor fi ajustate astăzi, avionul se va dezintegra în mijlocul cerului”.

Speculațiile decesului

Internauții au diverse speculații, unii susțin că Prigojin încă este în viață, alții îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin de asasinare, iar ceilalți au dat vina pe Occident și pe Ucraina.  Pe de altă parte, cunoscătorii situației adevărate de la Kremlin susțin că moartea fostului șef Wagner este legată de sume uriașe de bani.

Conform lui Dmitri Alperovitch, un analist american de origine rusă, înlăturarea liderului Wagner nu este legată de revolta armată a mercenarilor. Motivul adevarat este în altă parte, spune acesta. Analistul este fondatorul think tank-ului de geopolitică numit Silverado Policy Accelerator. Alperovitch consideră că moartea lui Evgheni Prigojin ar avea legătura cu afacerile.

Așadar, Dmitri Alperovitch subliniază în postarea sa de pe X (fostul Twitter) că: „Ceva mă tot deranjează de ieri – de ce să-l ucidă pe Prigojin acum. Putin nu se grăbește în acțiunile sale și adesea așteaptă ani de zile să omoare „trădătorii”. Răspunsul — nu este vorba despre revoltă. Era vorba despre afaceri, așa cum este întotdeauna în Rusia. Putin/Ministerul Apărării/GRU forţau să preia afacerile lui Prigojin în Africa, dar acesta a îndrăznit să se opună. După revolta din iunie, nu a înţeles mesajul că era timpul să-și ceară scuze și să dispară, să plece în Belarus sau oriunde. Să nu lupte pentru controlul asupra afacerilor din Africa. Asta i-a fost fatal”.

Refuzul de a preda afacerile

Alperovitch a mai menționat și că acesta ar fi putut să fie încă în viață dacă și-ar fi predat toate afacerile lui Putin: „Probabil că azi ar fi încă în viață dacă ar fi plecat să bea cocktailuri în Maldive și ar fi predat toate afacerile sale lui Putin &co. în semn de penitență, în loc să lupte pentru a le păstra. Desigur, nu vom ști niciodată… Putin chiar a vorbit în detaliu despre afacerile lui Prigojin în Africa în discursul său de condoleanțe menționând afacerile sale cu petrol, gaze, metale şi pietre prețioase. A fost foarte ciudat și ciudat de nepotrivit. Dar acum totul are sens. Nu. Moartea lui Prigojin nu este doar despre răzbunare. Este strict despre afaceri. Am spus în trecut că multe lucruri din Rusia modernă pot fi explicate dacă înţelegi că Kremlinul este efectiv o afacere mafiotă. Revolta din iulie a fost un „razborki” (război între grupări) între Prigojin și Şoigu. Moartea lui Prigojin este un „naezd” (preluarea afacerii unui rival)”.

Specialistul a mai subliniat faptul că Prigojin a avut foarte mulți inamici, printre care se numără și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, persoana împotriva căruia a fost lansată revolta. Alperovitch este foarte sigur că avionul nu s-a prăbușit „pentru că Prigojin a uitat să schimbe uleiul”.

Aleksandr Lukașenko, președintele belarus, a afirmat faptul că l-a avertizat pe Prigojin să fie atent la posibilele pericole mortale. Liderul de la Minsk a dezvăluit că l-a avertizat atât pe șeful Wagner, cât și pe cofondatorul grupului, Dmitri Utkin, care și-a pierdut viața în același incident aviatic, conform sursei realitatea.net.