Infofinanciar > Info > Misiunea Forțelor Aeriene Române! În ce țară vor ajunge militarii
Info

Misiunea Forțelor Aeriene Române! În ce țară vor ajunge militarii

avioane-de-lupta-sursa-foto-unsplash.com
sursa: unsplash.com

Forțele Aeriene Române vor asigura în perioada aprilie-iulie 2023, Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, la Baza Aeriană Siauliai. 

„Membrii detașamentului Forțelor Aeriene Române care va executa misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în Țările Baltice, desfășoară în prezent activități specifice de pregătire, în vederea executării misiunii. Militarii români ne vor reprezenta cu profesionalism și vor asigura frontiera NATO!” , a declarat, duminică, MApN. 

Ministerul Apărării Naționale a României a semnat acum o lună contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei. Instituția militară a realizat cu reprezentanții norvegieni un contract de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, suport logistic și motoare de rezervă. 

Contractul semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este valorat la 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, iar primele aeronave vor fi livrate spre sfârșitul anului 2023. 

Reprezentanții din cadrul Ministerului Sănătății au declarat în octombrie că „Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, conform Adevărul.ro.

Forțele Aeriene Române aveau în posesie, când a avut loc semnarea contractului, 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”. 

Ministrul Apărării dorește modernizarea avioanelor Șoim 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit marțea aceasta cu o delegație a Avioane Craiova S.A. condusă de directorul general al societății, Victor Muntean, la sediul instituției. 

Discuțiile au privit contractul aflat în derulare pentru revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM. 

Ministrul Tîlvăr a subliniat cât de importantă este derularea acestui contract în condițiile și la termenele asumate, ținând cont că, după modernizare, avioanele în discuție vor fi utilizate, în principal, drept aeronave de școală și antrenament destinate pregătirilor avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române și vor constitui o capabilitate aeriană de sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică. 

„Acest program de modernizare este foarte important pentru că va permite atât accelerarea procesului de pregătire și antrenament a piloților care vor zbura pe avioanele de luptă F-16, cât și menținerea unei capabilități de sprijin aerian la dispoziția armatei noastre”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr, citat de Adevărul.