Info

Forțele Aeriene Române efectuează antrenamente! Piloții vor zbura la înălțimi mici, în sud-estul țării

Forțele Aeriene Române, Sursă foto: Rador
Sursă foto: Rador

În cursul zilei de marți, mai mulți piloți din cadrul Forțelor Aeriene Române vor efectua zboruri de antrenament la înălțimi mici în partea de sud-est a țării. Potrivit instituției, aceste exerciții sunt organizate cu scopul de a antrena personalul navigant, dar și pentru a menține capacitatea de acționare a avioanelor.

„Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române execută în data de 8 noiembrie, zboruri de antrenament la înălțimi mici (aproximativ 150-2.000 m înălțime față de sol) în sud-estul țării.

Menționăm că aceste activități de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanță cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creșterea nivelului de antrenare a personalului navigant și menținerea capacității acționare a Forțelor Aeriene Române.

Statul Major al Forțelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităților aeronautice asupra comunității locale, urmărind în același timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloților, în conformitate cu cerințele specifice, obiective care includ și executarea unor antrenamente adecvate condițiilor actuale”, au anunțat reprezentanții Forțelor Aeriene Române, potrivit celor de la Antena 3.

România ar putea avea avioane F-35 din 2030

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a adus în discuție declarația generalului de flotilă aeriană Iulian Pațilea, care a anunțat că România își dorește să-și cumpere avioane F-35.

„Avionul multirol de generația a 5 a F-35 este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic în raport cu alte avioane similare existente”, a susținut Radu Tudor.

„Generalul de flotilă aeriană Iulian Pațilea, loctiitor al Sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, a declarat la Defense Summit organizat de Newsweek faptul ca Fortele Aeriene Romane lucreaza la documentatia necesara implementarii proiectului de achizitie a avioanelor F-35 de catre Romania”, a mai scris Radu Tudor, pe blogul său personal.

„Lucrăm la documentul cu nevoile misiunii și cerințele operaționale la F-35. Programul F-35 va putea fi implementat în România după anul 2030”, a susținut Pațilea.

„Pana atunci, Romania va achiziona 32 avioane F-16 din Norvegia. Cu aceasta achizitie, Romania va avea 48 de avioane de lupta F-16 si va fi capabila sa-si apere singura spatiul aerian national si sa contribuie la misiuni aliate ca stat membru NATO. Avionul multirol de generatia a 5 a F-35 este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic in raport cu alte avioane similare existente”, a conchis Radu Tudor, potrivit celor de la știripesurse.

Contractul de achiziție a F-16 a fost semnat

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au reușit să semneze un acord vineri, privind achiziția a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro.

Acest transfer dintre România și Norvegia contribuie la creşterea capacităţii de apărare a României, precum și la asigurarea contribuţiei naţionale la apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Aceste avioane se vor afla în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, scriu cei de la România Actualități.