Info

Mișcare surprinzătoate! Fabricile din Marea Britanie reduc prețurile. Banca Angliei se luptă cu inflația

Banca Angliei
Sursa foto: Mint

Producătorii britanici și-au redus în mod neașteptat prețurile în decembrie. Aceasta este cea mai  mare valoare a scăderii din luna aprilie 2020. Vestea este una bună pentru Banca Angliei, care analizează valoarea cu care trebuie ridicate ratele dobânzilor pentru a combate inflația, ce este în creștere.

Prețurile de producție au scăzut cu 0,8% în decembrie, comparativ cu valorile costurilor înregistrate în noiembrie, conform Oficiului Național de Statistică.  

Scădere a prețurilor inputurilor

Prețurile inputurilor plătite de fabrici au scăzut cu 1,1% în termeni lunari. De asemenea, aceasta este cea mai mare scădere din aprilie 2020, atunci când o mare parte din economia Marii Britanii s-a închis la începutul crizei cauzate de virusul Corona.

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca prețurile de producție ale producătorilor să crească cu 0,3% în ritm lunar, iar prețurile inputurilor să scadă cu 0,6% de la o lună la alta.

Principala măsură a inflației din Marea Britanie este indicele prețurilor de consum. Acesta a scăzut în ultimele două luni ale anului trecut, noiembrie și decembrie, și a ajuns la valoarea de 10,5%. Acesta este de peste cinci ori mai mare decât ținta stabilită de Banca Angliei.

La ce se așteaptă investitorii?

Banca centrală urmărește semnele unor viitoare presiuni inflaționiste. Investitorii se așteaptă ca banca să majoreze ratele dobânzilor pentru a zecea oară consecutiv pe 2 februarie. Majoritatea acestora estimează o nouă creștere de jumătate de punct procentual, până la 4%.

Datele Oficiului Național de Statistică privind inflația prețurilor de producție pentru lunile noiembrie și decembrie au fost publicate mai târziu decât în mod obișnuit. Acest lucru s-a întâmplat după ce biroul de statistică a detectat probleme cu datele privind prețurile pe care le utilizează, conform Reuters

În termeni anuali, prețurile de producție au crescut cu 14,7% în decembrie. Aceasta este cea de-a cincea încetinire consecutivă, iar creșterea prețurilor la inputuri a fost de 16,5%, fiind a șasea încetinire consecutivă de la un nivel record de 24,6%.

În noiembrie, prețurile producției au scăzut lunar cu 0,1% și au crescut anual cu 16,2%. În același timp prețurile inputurilor în noiembrie au scăzut cu 0,2% , au precizat cei de la Oficiul Național de Statistică.

Inflația în Marea Britanie

Aceștia au spus că impactul revizuirilor legate de corecțiile datelor sale, care merg până în ianuarie 2021 asupra indicilor principali a fost mic.

Cele mai recente cifre sugerează că inflația din Marea Britanie începe să se tempereze, dar investitorii nu ar trebui să sărbătorească încă. Într-adevăr, în timp ce cifrele au arătat că inflația prețurilor de consum( IPC) a încetinit la 10,5% în decembrie, de la 10,7% în noiembrie. În schimb, inflația de bază rămâne o problemă. Aceasta a înregistrat un vârf în ultimul an, în principal din cauza prețurilor mai mari la energie, care s-au filtrat în fiecare parte a economiei globale.

Deși prețurile la energie încep să scadă, în acest caz reducerea prețurilor la benzină a fost principalul factor care a dus la scăderea inflației în decembrie, IPC este încă departe de ținta de inflație de 2% stabilită de Banca Angliei. Acest nivel care a mai fost atins de peste un an și jumătate.