Infofinanciar > Info > Mircea Geoană avertizează: „E periculos să subestimezi Rusia! Trebuie să ne pregătim pentru potențialele viitoare războaie“
Info

Mircea Geoană avertizează: „E periculos să subestimezi Rusia! Trebuie să ne pregătim pentru potențialele viitoare războaie“

Mircea Geoana
Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a lansat o serie de avertismente importante în cadrul Reuniunii Șefilor Militari ai Apărării din țările partenere în cadrul Alianței. Principalele mesaje transmise țărilor din flancul estic al alianței sunt imperativul consolidării capacităților defensive ale țărilor membre, precum și apelul pentru intensificarea suportului acordat Ucrainei.

„Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele viitoare războaie și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală“, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul Reuniunii Șefilor Militari ai Apărării din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că statele membre ale Alianței din flancul estic trebuie să investească mai mult în apărare și să își consolideze sistemele defensive cu tehnologii militare moderne, capabil să facă față potențialelor amenințări viitoare.

„Trebuie să investim mai mult în apărare. Ținta de 2% care a fost decisă acum două decenii este un pas de la care să începem, nu un maximum pentru sistemele noastre defensive. Avem nevoie de sisteme moderne, mai rapide, care să poată fi trimise oriunde. Pentru asta, aliații trebuie să continue să progreseze și să se gândească mai departe de 2024.(…) Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele războaie viitoare și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală. Alianța trebuie să-și păstreze capacitățile și capabilitățile pentru a se apăra împotriva oricăror amenințări de acum sau din viitor“, a precizat Mircea Geoană.

Vladimir Putin nu își schimbă planurile

Perspectivele schițate de secretarul general adjunct al NATO penstru anul în curs nu sunt optimiste. Mircea Geoană estimează că 2023 va fi unul dificil, în contextul în care noile măsuri adoptate de președintele Vladimir Putin prevăd o creștere accelerată a efectivelor armatei ruse la peste 1,5 milioane de soldați, precum și investiții masiv în dotarea cu armament și modernizarea tehnologiilor militare.

„E periculos să subestimezi Rusia. Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung. (…) Nu avem niciun indiciu că el și-ar fi schimbat planul, așa că trebuie să ne pregătim pentru o lungă perioadă de timp. 2023 va fi un an dificil și trebuie să continuăm să sprijim Ucraina pentru cât timp e necesar. (…) Trebuie să ne întărim apărarea pentru orice situație care poate apărea“, a explicat Mircea Geoană.

Suportul aliaților este critic pentru viitorul Ucrainei

Oficialul NATO susține că Ucraina încă beneficiază de avantajul faptului că președintele de la Kremlin a subestimat sprijinul acordat de Alianță Ucrainei. Ajutorul aliaților a făcut diferența, însă, pentru ca armata ucraineană să-și poată menține acest avantaj suportul venit din partea celorlalte țări este vital.

„În urmă cu un an, Putin a pornit războiul lui, să atace Ucraina și să ia libertatea ucrainenilor, dar a subestimat calitățile și curajul ucrainenilor, forțele armate și curajul conducerii. A subestimat unitatea noastră și solidaritatea noastră cu Ucraina. A subestimat reacția aliaților de a furniza resursele noastre pentru a sprijini dreptul Ucrainei de a se apăra. Asta a făcut diferența pe câmpul de luptă, iar suportul e critic și definitoriu pentru viitorul Ucrainei”, a detaliat secretarul general adjunct al NATO, citat de Digi24.