Infofinanciar > Lumea la zi > „Miracolul Crăciunului” s-a produs în Primul Război Mondial! Ce au făcut soldații după ce pe front s-au auzit colinde
Lumea la zi

„Miracolul Crăciunului” s-a produs în Primul Război Mondial! Ce au făcut soldații după ce pe front s-au auzit colinde

Soldați Primul Război Mondial, Sursă foto: The San Diego Union-Tribune
Sursă foto: The San Diego Union-Tribune

Istoria și mai mulți soldați ne spun că în timpul Primului Război Mondial, în anul 1914, a avut loc cu adevărat „miracolul Crăciunului”. Astfel, în noaptea din Ajunul Crăciunului, în timp ce trupele beligerante se aflau pe front și trăgeau una spre alta, soldații au auzit două melodii ce plateau în aer, mai întâi „O, Holy Night”, apoi „God Save the King”.

Potrivit relatărilor soldaților britanici, pentru început, aceștia au văzut brazi de Crăciun luminați de pe partea ​​inamicului. Ulterior, aceștia au auzit un strigăt din partea inamicilor: „Dacă voi nu trageți, nu tragem nici noi!”, scrie Washington Post.

În urma acestor evenimente, luptele teritoriale de pe Frontul de Vest din anul 1914 au fost oprite pentru o perioadă de timp.

Mărturiile soldaților

Muzeului şi Memorialul Naţional al Primului Război Mondial din Kansas a publicat mai multe dintre scrisorile soldaților redactate la acel moment, în care este descrisă „minunea” de Crăciun.

„Acesta a fost cel mai minunat Crăciun pe care l-am avut vreodată. Eram pe tranșee în Ajunul Crăciunului, iar pe la 8.30 focul aproape că se oprise. Apoi germanii au început să ne strige „Crăciun fericit” și au început să ridice o mulțime de pomi de Crăciun cu sute de lumânări pe parapetele tranșeelor ​​lor”, a scris atunci Leon Harris, soldat al Batalionului 13, Regimentul Londra (Kensington), spune Pro TV.

„La 2 dimineața, de Crăciun, o trupă germană a cântat câteva melodii germane și apoi „Home, Sweet Home”, foarte emoționant, ceea ce i-a pus pe unii pe gânduri. După aceea au jucat „God Save The King” și am aplaudat cu toții”, a completat soldatul H. Dixon, din cadrul Regimentului Regal Warwickshire

„La jumătatea drumului au fost întâmpinați de patru germani, care au spus că nu vor trage în ziua de Crăciun dacă nu o facem nici noi. Le-au dat semenilor noștri trabucuri și o sticlă de vin și au primit o prăjitură și țigări. Când s-au întors, am mai ieșit cu câțiva dintre semenii noștri și ne-au întâmpinat vreo 30 de germani, care păreau a fi niște oameni foarte drăguți. L-am pus pe unul dintre ei să-și scrie numele și adresa pe o carte poștală ca suvenir. Toată noaptea le-am cântat colinde” , a transmis și C.H. Brazier, Queen’s Westminsters din Bishop’s Stortford.

„Miracolul” din PRM, ecranizat

Personalitățile din domeniul cinematografic nu au stat pasivi la acest eveniment și au decis să ecranizeze „miracolul” de Crăciun din anul 1914 într-un film numit „Joyeux Noel”. Acesta a fost lansat în anul 2005.

Pelicula l-a avut ca regizor pe Christian Carion, care a reușit să transpună „miracolul” Primului Război Mondial într-o poveste fictivă.

În film, acțiunea este concentrată pe șase personaje: Gordon (locotenent al Royal Scots Fusiliers); Audebert (locotenent francez în Divizia 26 Infanterie și fiul reticent al unui general); Horstmayer (locotenent german din Divizia 93-a Infanterie); Părintele Palmer (un preot din Scoția care lucrează ca capelan și brancardier), dar și două vedete celebre de operă, tenorul german Nikolaus Sprink – Walter Kirchoff – și logodnica sa daneză, mezzo-soprana Anna Sørensen.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.