Infofinanciar > Info > Minivacanță pentru un milion de români. Lista completă a zilelor libere
Info

Minivacanță pentru un milion de români. Lista completă a zilelor libere

Minivacanță Calendar, Sursă foto: GdS

Conceptul de minivacanță nu le este străin celor mai norocoși dintre noi. Ultima astfel de zile libere legate în anul 2023 este aproape. Astfel, încă de pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, românii vor avea liber. În miniconcediu vor fi și ziua următoare, care este Ziua Națională.

Dat fiind că 30 noiembrie și 1 decembrie sunt joi, respectiv vineri, bugetarii se vor bucura de patru zile fără muncă. La privat, ține de angajator dacă-și lasă salariații să stea acasă și de Sfântul Andrei sau numai de Ziua Unirii.

Lista zilelor libere din România

În afară de așteptata minivacanță de la final de noiembrie, mai sunt două zile libere legale în 2023. Este vorba despre zilele de Crăciun, 25 și 26 decembrie. Aceasta este lista completă:

„1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun”, conform România TV.

Cum își iau liber cei care nu sunt creștin-ortodocși?

În cazul celor care aparțin de alte culte religioase, nu înseamnă că zilele libere au intrat în sac. Catolicii își pot lua atât liberele aferente sărbătorilor ortodoxe, cât și pe cele specifice exclusiv cultului catolic. Totuși, vor fi nevoiți să recupereze una dintre cele două zile de mic concediu.

Cei care nu provin din cultele creștine au dreptul atât la sărbătorile ortodoxe, cât și la trei sărbători specifice religiei lor.

Conform Codului Muncii, „Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.