Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii vine cu noi promisiuni: „Locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite“
Info

Ministrul Muncii vine cu noi promisiuni: „Locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite“

pensie simona bucura oprescu (sursă foto: economedia.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a declarat că România ia măsuri active pentru locuri de muncă mai bine plătite și mai multe.

Prezent la Forumul Inaugural al Coaliţiei Globale pentru Justiţie Socială, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a elogiat rezultatele obținute de România pe piața muncii. Evenimentul s-a desfăşurat la Geneva, Elveţia, în marja celei de-a 112-a Conferinţe Internaţionale a Muncii de la Geneva. La Froum au participat și secretarul general ONU, Antonio Guterres, precum şi comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

„România a aderat la Coaliţia Globală pentru Justiţie Socială în principal datorită faptului că împărtăşeşte şi susţine valorile pe care aceasta le promovează. Şi noi credem şi acţionăm pentru tratament egal şi corect. Pentru respectarea drepturilor omului şi drepturilor în lumea muncii. Creşterea economică trebuie să să se regăsească în creşterea nivelului de trai al fiecărui cetăţean“, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a subliniat că România ia măsuri active în domeniul ocupării: „Pentru a avea locuri de muncă decente, locuri de muncă mai multe şi mai bine platite. Precum şi o societate incluzivă. Alte obiective majore vizează dezvoltarea sectorului de economie socială, protecţia socială, intensificarea dialogului social şi creşterea nivelului de acoperire a negocierii colective. Construim un viitor cu dreptate socială pentru toţi.“

Doar noi și brazilienii

Simona Bucura Oprescu a evidențiat și progresele înregistrate de România în urma măsurilor Guvernului Ciolacu.

„Ţara noastră a făcut deja paşi importanţi pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, de trai şi de protecţie socială. Măsurile luate de guvernul condus de Marcel Ciolacu au avut efecte notabile în economia naţională. Conform datelor oficiale, doar două state – România şi Brazilia – au înregistrat în acest an o îmbunătăţire a rating-ului de ţară. Performanţa României este cu atât mai importantă cu cât 13 state din lume s-au confruntat în acest an cu o înrăutăţire a rating-ului de ţară”, a mai precizat ministrul Muncii.

Din Coaliţia Globală pentru Justiţie Socială fac parte guverne din 71 de state, dintre care 14 din Uniunea Europeană. Coaliția reunește și 82 de sindicate, inclusiv din România, prrecum şi 32 de patronate, conform romaniatv.

Guvernul majorează salariul minim din iulie

Cea mai recentă măsură inițiată de Guvernul Ciolacu este majorarea salariului minim de la 1 iulie 2024. Ultima majorare a salariului minim a fost datează din octombrie 2023, în urma căreia valoarea a crescut la 3.300 de lei.

Conform informațiilor Ministerului Muncii, noua majorare va duce salariul minim la 3.700 de lei. Majorarea netă este de 160 de lei, adică 7,7%. De noua creștere ar urma să beneficieze 1.813.197 de salariați. Potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, salariul mediu brut pe țară pentru 2024 va fi de 7.567 lei.