Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii a făcut anunțul! Cum se va calcula noul salariu minim
Info

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Cum se va calcula noul salariu minim

Simona Bucura Oprescu
Sursa foto: arhiva companiei

Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a transmis care este modalitatea prin care se va realiza calculul pentru salariu minim. Valoarea acestuia nu se va mai decide prin negociere. În schimb, forma finală va fi rezultatul unui calcul în care se vor lua în considerare mai mulți factori.

În timpul unei vizite pe care oficialul o efectua la Sibiu, aceasta a ajuns și pe la Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și Inspectoratul Teritorial de Muncă. Aceasta a purtat discuții cu angajații instituțiilor, dar și cu angajatorii din județ.

Problemele angajatorilor

Angajatorii i-au transmis Simonei Bucura Oprescu care sunt problemele pe care le întâmpină. O altă temă care a fost abordată în discuțiile acestora a fost deficitul forței de muncă, formarea profesională, cu precădere cea cu nivel de pregătire foarte scăzut, creșterea competențelor și adaptarea lor la evoluția pieței muncii globale.

Un alt lucru care a reprezentat un interes pentru angajatori a fost modul în care se vor stabili salariile minime brute pe țară. Acestea se vor implementa prin intermediul Directivei Europene nr.2041/2022.

Majorarea salariului minim

Un lucru pe care l-a evidențiat Simona Bucura Oprescu a fost acela că, din data de 1 iulie 2024, salariul minim se va majora. Valoarea acestuia va urca la suma de 3.700 de lei. Exact la fel cum s-a dezbătut decizia în cadrul Consiliului Tripartit.

În paralel, se mai muncește și la dezvoltarea unui mecanism prin care să se stabilească valoarea salariului minim. Aceasta trebuie să fie în linie cu Directiva Europeană.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, este explicația oferită de Simona Bucura Oprescu.

Prioritatea mandatului

Potrivit declarației Simonei Bucura Oprescu, prioritatea mandatului său este piața muncii. De asemenea, aceasta a mai anunțat că se vor lansa și implementa noi programe, cu noi finanțări pentru piața muncii.

Aceasta vor fi altele pe lângă cele care sunt lansate și implementate deja, prin agențiile de ocupare a forței de muncă, cele de ucenicie, pentru primul loc muncă, pentru șomeri, cele pentru inserția pe piața muncii sau prin care este stimulată angajarea într-o altă localitate.

Necesitatea unei piețe a muncii puternică

”Consider că numai o piață a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii și pensii. Este foarte important ca piața muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piață a muncii care evoluează. Și aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiți sprijiniți pentru creșterea competențelor angajaților dumneavoastră. (…)

Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competențe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creșterea competențelor digitale, creșterea competențelor lingvistice, respectiv creșterea competențelor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanțarea și pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, din fonduri europene.

Dar ambiția mea, și aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă și pe cei care au plecat, și nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci și la cei din top management”, a mai adăugat aceasta, potrivit mediaflux.ro