Info

Ministrul Muncii, detalii de ultimă oră despre pensii: „Nu se pune problema unei majorări a vârstei de pensionare”

Budai Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto: G4Media.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi a făcut publice mai multe informații legate de legea de pensionare, mai exact de vârsta la care oamenii se pot pensiona.

Budă a transmis pentru România Tv faptul că vârsta de pensionare nu va crește, având în vedere scopul Guvernului pentru dezvoltarea speranței de viață.

„Referitor la majorarea vârstei de pensionare, am spus clar că nu trebuie să punem carul înaintea boilor, trebuie să ne ocupăm de creşterea speranței de viață și abia peste ani să avem o discuție onestă cu cetățenii români. Nu se pune problema unei majorări a vârstei de pensionare. În ceea ce priveşte formula de calcul a pensiilor, suntem deschisi la îmbunătățire. Dacă găsim o formulă mai bună, o vom aplica”, a susținut acesta.

De asemenea, el a spus că în aproximativ două-trei săptămâni vor putea fi analizate și noile modificări care vor apărea.

„Lucrez și cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială în contractul de asistență. Ţinem la legea 127, ne dorim îmbunătățirea legii. Cred că în două-trei săptămâni voi fi în posibilitatea să am baza de material astfel încât să invit partenerii sociali să-mi fie parteneri în scrierea acestor reforme atât de importante pentru cetățenii români”, a transmis ministrul Muncii.

În momentul actual, pensia medie a românilor este de doar 1.600 de lei, dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. O foarte bună parte dintre bătrânii României au o pensie de doar 1.000 de lei.

Guvernul a asigurat populația de faptul că va modifica Legea pensiilor în beneficiul pensionarilor.

Pensionarii din România

Datele publicate de Casa Națională de Pensii arată fapul că în România sunt aproximatov 4,8 milioane de pensionari. Dintre aceștia, peste 3,8 milioane s-a pensionat la limita de vârstă, iar 93.000 au obținut pensie anticipată parțială. De asemenea, peste 710.000 de pensionari aveau perioada în care au lucrat în agricultură, și primeau venituri în valoare de 508 lei în luna iulie. 

Printre acestea, se numără și pensiile speciale. Despre ele, ministrul Muncii a transmis faptul că vor fi impozitate, însă în această categorie nu intra și pensiile militarilor.

„Să vină domnul ministru cu propunerea şi vedem. Noi am dat toate cifrele de care dispunem. E propunere pe Codul fiscal şi e la dumnealui, ministrul Finanţelor. Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici. Nu cred că vor intra aici pentru că noi vom discuta cu Comisia. Oricum renegocierea PNRR, inclusiv pe agricultură, pentru că e anormal ca într-un program să nu ai niciun leu pentru managementul apei în România. De altfel, am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare a unui procent de 9,4% până în 2070 cu plata pensiilor. Nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent”, a susținut Budăi.