Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii: „Coaliția își ia măsuri de precauție” Guvernul are nevoie de „spațiu bugetar” pentru intervenții
Info

Ministrul Muncii: „Coaliția își ia măsuri de precauție” Guvernul are nevoie de „spațiu bugetar” pentru intervenții

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
Sursă foto: playtech.ro

Marius-Constantin Budăi a declarat că guvernanții vor să fie solidari și cu populația, și cu economia, prin urmare vor lua decizii care să asigure spațiul bugetar necesar pentru măsuri viitoare în caz de nevoie.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, a declarat marți că, referitor la blocarea angajărilor în unele sectoare de la stat, guvernanții au ales să fie „inteligenți și proactivi” și să creeze „spațiu bugetar” necesar pentru luarea de noi măsuri în sprijinul populației și al economiei.

„Dacă vorbim de blocarea anumitor angajări, aici intrăm într-un alt unghi în care s-a luat o decizie în coaliție. Din punctul meu de vedere bună, într-o perioadă în care ne uităm în jurul nostru, ne uităm la țări mult mai dezvoltate ca noi, ne uităm ce se întâmplă pe plan global, și vedem că situația nu e tocmai fericită. Și atunci ne luăm niște măsuri de precauție și spunem așa: «De ce să nu fim noi inteligenți și proactivi să ne creăm un spațiu bugetar pe care să-l avem la dispoziție în situația unor perioade care vor necesita intervenția statului mult mai abrupt?» Și mă refer aici la oferi sprijin mediului de afaceri, a crea măsuri pentru încurajarea ocupării sau pentru ocuparea locurilor de muncă”, a declarat ministrul Muncii, citat de B1tv.

„Neintervenție pe o perioadă limitată”

Marius-Constantin Budăi a mai precizat tot ieri că, la acest moment, nu se vorbeşte despre o îngheţare a salariilor angajaților la stat, guvernanții dorind ca să nu se umble la ele o perioadă de timp.

Ministrul Muncii a precizat că a fost efectuată deja o majorare a salariilor la începutul anului și că, prin prisma contractului cu Banca Mondială se poate vorbi de o „neintervenție” asupra acestora pentru o perioadă limitată.

„Avem nevoie ca o perioadă de câteva luni să nu mai fie intervenții asupra Legii salarizării. Ştiți foarte bine, suntem într-un contract cu Banca Mondială, punem la dispoziția Băncii Mondiale datele, astfel încât să avem oglinda unde suntem acum și să știm ce măsuri trebuie să luăm. Deci, nu vorbim de o înghețare a salariilor, vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată”, a precizat în cadrul unei intervenții televizate Marius-Constantin Budăi.

Excepții la angajări la Educație și Sănătate

Referitor la o posibilă majorare a salariilor până la finalul anului, ministrul Muncii nu a dat un răspuns clar: „Este o decizie pe care coaliția o va lua. Acolo unde a fost nevoie de intervenție – și ați văzut acele echilibrări, între sporurile venite din fonduri europene și PNRR – coaliția a înțeles și a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta. Dar nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie și am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs. Atâta tot, nu vorbim de înghețări de salarii”, a explicat ministrul Muncii.

Marius-Constantin Budăi a mai precizat că, deși se ia în calcul înghețarea angajărilor, vor exista excepții la Educație și Sănătate: „Acolo vor fi excepții. Mai mult, vor fi excepții la persoanele cu dizabilități”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.