Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii a făcut anunțul! Pensiile, la un pas de creștere
Info

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Pensiile, la un pas de creștere

pensii - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

În această perioadă de criză, orice veste bună este bine-venită, mai ales dacă este vorba despre creșterea surselor de venit. Astfel, milioane de români au motiv de bucurie, pentru că Partidul Social Democrat primește ajutor ca să modifice plafonul de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii, care a fost stablit de PNRR.

Necesitatea ca prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență a fost susținută în față Comisiei Europene de către secretarul general al Confederației Europene de Comerț, conform spuselor lui Marius Budăi.

Ministrul Muncii din România subliniază și cât de importantă este această măsură, mai ales că prevederile din PNRR reduc veniturile atât pentru pensionarii de acum, cât și pentru cei care vor urma.

Un secretar general din Europa susține flexibilizarea prevederilor din PNRR

Într-o postare pe pagina lui de Facebook, Marius Budăi spune că: „Secretarul general al European Trade Union Confederation (ETUC), Luca Visentini, susține, în fața Comisiei Europene, nevoia de flexibilizare a prevederilor din PNRR în care se menționează că pensiile românilor nu ar trebui să depășească 9,4% din PIB până în 2070, poziție exprimată deja de Ministerul Muncii și de PSD.”.

Ministrul Muncii a ținut, tot prin aceeași postare, să îi mulțumească public lui Luca Visentini, pe care îl și numește „un mai vehci prieten al României”, italianul participând la evenimentele din timpul în care România avea Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Șeful Casei de Pensii a explicat, pentru Antena 3, că aceste dosare trebuie să fie digitalizate. De asemenea, precizează că la nivelul întregii țări, numărul actelor evaluate a trecut de 2,3 milioane.

Cum se vor recalcula pensiile

Daniel Baciu a explicat și ce lucruri vor influența recalcularea pensiilor: „Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toți am trecut printr-o carieră profesională, al început am avut salarii mai mici, de debutant, după aceea salariile cresc proporțional în funcție de modul cum reușim să avansăm în carieră. Se calculează acest punctaj mediu anual, se face o medie a tuturor veniturilor, nu se iau în calcul ultimele venituri. Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente:  stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea paramentu pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23,1875.”.

Șeful Casei de Pensii a oferit exemplul unui om care a lucrat în tricotaj, realizând calculul noii pensii pe care o va lua. Acesta are un punctaj de 0.8164 care se va înmulți cu valoarea de 1.586 de lei, punctul de pensie actual. În urma calculului, pensia în plată actuală este de aproximativ 1.294 de lei.

Astfel, procesul de recalculare a pensiilor o să mai dureze ceva vreme, iar inflația a ajuns la 13,8%. Guvernatorul BNR spune că această criză financiară își face simțită prezența, iar scumpirile vor atinge pragul de vârf în luna iunie.