Infofinanciar > Lumea la zi > Ministrul Energiei de la Chișinău: „Moldova nu îngheață fără gazul rusesc!”
Lumea la zi

Ministrul Energiei de la Chișinău: „Moldova nu îngheață fără gazul rusesc!”

Drapel Republica Moldova
sursa foto arhiva companiei

Problemele cu gazul în Moldova pare să se fi rezolvat. Chiar dacă Rusia nu mai oferă statului gaz, ministrul Energiei din Chișinău, Victor Parlicov, susține că țara nu va avea probleme legate cu încălzirea, în această iarnă.

„Nu a fost niciodată în istoria Republicii Moldova vreo iarnă de care noi să fim pregătiți mai bine. În primul rând, din punct de vedere al securității alimentării cu energie electrică, noi avem contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească. Chiar dacă acest contract nu va fi executat, din varii motive, cine știe ce poate să se întâmple, noi deja avem experiența de a achiziționa energie electrică de pe piața europeană. Securitatea furnizorilor de energie nu se mai pune în discuție – ea este asigurată. Acum întrebarea ar rămâne despre preț.

Cu ce preț am fi achiziționat această energie electrică, dacă nu era livrată de stânga Nistrului. Anume din acest motiv noi am luat decizia ca toate gazele care vin de la Gazprom, indiferent de preț, care acum chiar este mai înalt, să meargă în stânga Nistrului. În primul rând, ca să asigurăm acolo o stabilitate socială. Și, în al doilea rând, să avem energie electrică la prețuri competitive. Pe partea de gaze avem diversificate sursele de aprovizionare a Republicii Moldova. Pentru prima dată avem stocuri de gaze, care practic ne ajung să trecem întreaga iarnă”, anunță ministrul, arată G4Media.ro, preluat de Profit.