Infofinanciar > Info > Ministrul Educației, tras la răsundere! Greva din învățământ continuă, iar salariile nu cresc suficient
Info

Ministrul Educației, tras la răsundere! Greva din învățământ continuă, iar salariile nu cresc suficient

Ligia Deca, ministrul Educației (sursă foto: edupedu.ro)
sursă foto: edupedu.ro

Vineri, 2 iunie, miniustrul Educației, Ligia Deca, va susține din nou o conferință de presă pe tema grevei din învățământul românesc. Oficialil vine iarăși în fața celor care protestează pentru a obține salarii mai mari cu scopul de a încerca să mai clsrifice o dată situația. Potrivit unui anunț al reprezentanților Ministerului, această conferință de presă este programată pentru ora 12:00.

Conform aceluiași anunț, tema adusă în față de această dată este „clarificarea aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 Iunie 2023”. Aceste lămuriri sunt necesare acum pentru că, cu o zi în urmă, joi, 1 iunie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) prin care salariile profesorilor și angajaților nedidactici vor fi majorate, însă nu de ajuns pe cât și-ar dorii oamenii din învățământ: 1.000 de lei brut pe lună pentru cadrele didactice și 400 de lei brut pe lună pentru angajații nondidactici.

Membrii Guvenului mai anunțase și că veniturile acestora vor mai suferi o serie de majorări, asta după adoptarea Legii Salarizării, care va trebui prezentată de către ministrul Muncii de la vremea respectivă, începută acum de către Marius-Constantin Budăi, în luna septembrie a acestui an. În aceste condiții, oamenii din sindicate nu sunt deloc mulțumiți și au anunțat că grevă va continua și în zilele următoare, chiar dacă de marți, 6 iunie, elevii ar trebui să se întoarcă în bănci, la studii.

Nota de fundamentare

În aceeași zi, vineri, 2 iunie, a ieșit la o declarație de presă și purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru. Oficialul a făcut la rândul său câteva declarații referitoare pe această temă în care a prezentat un pasaj amplu din Nota de fundamentare a actului normativ. Cărbunaru a specificat faptul că Guvernul a decis să majoreze veniturile oamenilor din învățământ, după cum s-a specificat anterior, iar Executivul de la București și-ar fi asumat de această dată această responsabilitate, de a rezolva problema oamenilor din sistem privind veniturile, însă rezolvarea va veni treptat.

Acest angajament asumat la momentul de față de membrii Guvernului a fost inclus în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă ce are dpret scop mărirea salariilor din învățământ. Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat vineri, 2 iunie, că de pe urma întâlnirilor și negocierilor intre membrii din Executiv și reprezentanții sindicatelor s-a ajuns doar la concluzia că majorea anunțată până acum reprezintă doar un avans pentru următoare măriri de venitur, începând de la data de 1 ianuarie 2024 astfel: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an. Chiar și așa, sindicaliști se declară nemulțumiți și au anunțat deja că greva va continua.

A dezamăgit președintele?

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 1 iunie, în Republica Moldova cu ocazia summit-ului european, faptul că dascălii din țară ar fi primit ceea ce doresc, pe termen scurt, mediu și lung. În plus, șeful statului i-a îndemnat pe profesori ca de marți, 6 iunie, să revină la clase, alături de elevi, căci examenele de sfârșit de an școlar se apropie. „Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”, a întrebat, retoric, Klaus Iohannis.

„Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a mai spus preşedintele Iohannis, citat de stiripesurse.ro.