Info

Ministrul Economiei: 8 milioane de euro pentru Schema de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară

capital.ro
capital.ro

Florin Spătaru, ministrul Economiei a făcut câteva precizări cu privire la schema de ajutor de minimis care va face trecerea României spre o economie circulară. Acesta a subliniat că investițiile în tehnologie și tranziția la o economie sustenabilă, adaptată la un viitor european sunt puncte esențiale în conturarea unui plan de investiție.

„Dezvoltarea durabilă presupune, printre altele, şi tranziția către o economia circulară, aceasta reprezentând unul dintre obiectivele pe care țara noastră și le-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene” a precizat ministrul.

Cum va fi sprijinit mediul de afaceri?

Mediul de afaceri este nucleul planului schemei de ajutor de minimis. Cu ajutorul acestuia, trecerea la o economie sustenabilă va putea face România mai ușor de adaptat la viitorul economic al Europei.

,,În acest context, Ministerul Economiei promovează o schemă de ajutor de stat care vine în întâmpinarea mediului de afaceri încuranjând, astfel, investițiile în tehnologie verde și tranziția la o economie sustenabilă, adaptată la viitorul economic european. Toți cei interesați de accesarea de fonduri puse la dispoziție prin schema de ajutor de minimis pot consulta Ghidul Solicitantului pe site-ul Ministerului Economiei”, a subliniat ministrul Florin Spătaru.

Tranziția către o economie circulară

Începând cu data de 19 decembrie 2022, va fi pornită perioada pentru depunerea cererilor de finanțare în baza schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, aprobată prin Ordonanța Guvernului nr.27/2022. Aceasta presupune reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, publicată în Monitorul Oficial al României nr.839/26.08.2022.

Cum pot fi depuse cererile de finanțatare?

Bugetul maxim al Schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro. Suma maximă acordată unui beneficiar din bugetul Schemei este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, iar plata se va face treptat, în baza documentelor demonstrative, prevăzute în Ghidul solicitantului. Suma minimă alocată pentru un proiect este egală cu echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro, conform ceccarbusinessmagazine.ro.

Cererile de finanțare, alături de documentele corespunzătoare conform Ghidului solicitantului se transmit la Registratura Ministerului Economiei. Orice solicitări pentru eventuale detalii suplimentare referitoare la prevederile acestei scheme de ajutor de minimis pot fi transmise la adresa de e-mail: economie.circulara@economie.gov.ro.

Sesiunea are o durată de 30 zile lucrătoare și este cuprinsă în perioada 19 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023.