Infofinanciar > Info > Ministrul de Externe olandez continuă să susțină aderarea României la spațiul Schengen! Mark Rutte se opune cu vehemență
Info

Ministrul de Externe olandez continuă să susțină aderarea României la spațiul Schengen! Mark Rutte se opune cu vehemență

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Sursă foto: EPA
Sursă foto: EPA

Ieri, la Sibiu, Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu ministrul olandez al Afacerilor Externe, Wopke Bastiaan Hoekstra. Discuțiile au avut ca principal subiect procesul de aderare a României la spațiul Schengen și pașii care trebuie urmați pentru a avansa acest obiectiv.

Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului său olandez pentru susținere și a subliniat importanța aderării României la Schengen pentru consolidarea securității în UE. Hoekstra a reiterat susținerea Olandei pentru aderarea României, care este pregătită pentru această mișcare, conform unui comunicat al MAE.

România va fi implicată în problema migrației ilegale

Aurescu a subliniat disponibilitatea României de a colabora cu toți partenerii europeni pentru a găsi soluții eficiente pentru problema migrației ilegale. Ministrul a amintit însă că țara noastră nu este de acord cu acuzațiile Austriei sau cu legăturile create de Viena dintre București și isteria provocată de valul de imigranți ilegali din Balcanii de Vest, argumentând că vom participa la protejarea granițelor Uniunii Europene, „chiar dacă România nu acceptă conexiuni artificiale dintre acest subiect şi aderarea la spaţiul Schengen”.

Ministrul olandez a apreciat poziția României față de problema migrației și în ceea ce privește aplicarea corectă a regulamentului Dublin, un punct important pentru Amsterdam. Cei doi miniștri au convenit să lucreze împreună pentru a găsi soluții eficiente la problema migrației ilegale la nivel european, inclusiv prin cooperarea cu statele terțe care sunt sursele acestei probleme, conform unui comunicat.

Olanda va sprijini România pe plan militar

De asemenea, Hoekstra a reiterat angajamentul Olandei în sprijinirea poziției de apărare și descurajare din partea Alianței Nord-Atlantice pe Flancul de Est, în contextul acțiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina, prin contribuția de trupe în Grupul de Luptă NATO din România.

În plus, cei doi miniștri au discutat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale româno-olandeze, marcate de un dialog dinamic și substanțial la nivel politic și de o solidă componentă economică, Amsterdamul fiind principalul investitor străin al României, cu investiții de aproximativ 9 miliarde euro în economia țării noastre, informează MAE.

Întâlnirea a avut loc în cadrul unei vizite oficiale a lui Hoekstra în România, care a inclus și o întrevedere trilaterală cu ministrul de externe al Franței, Catherine Colonna, și o vizită la trupele franceze și olandeze staționate la baza de la Cincu, în cadrul Grupului de luptă NATO din România, scrie Digi24.

Premierul Olandei nu susține România

Cu toate că Hoekstra și-a exprimat susținerea Bucureștiului în aderarea la Schengen, după o discuție dintre cancelarul austriac Karl Nehammer și premierul Olandei, Mark Rutte, reiese că cel din urmă nu și-a schimbat opinia inițială din luna decembrie, de dinainte de Consiliul JAI, care a decis blocarea României și Bulgariei din spațiul fără frontiere.

Nehammer l-a primit joi pe Rutte la Viena, unde și-au întărit unul altuia opoziția față de aderarea țării noastre la Schengen. „ Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a declarat cancelarul austriac, citat de „Kronen Zeitung”.

Premierul olandez a afirmat că, în timpul vizitei sale la cancelarul austriac Karl Nehammer, a observat că se formează un consens în UE, dar crede că va fi nevoie de mai multe summituri pentru a rezolva problemele privind migrația. Rutte a menționat că, în comparație cu acordul UE-Turcia din 2016, acum UE are mai multe probleme de rezolvat, incluzând Schengen, Frontex, sistemul Dublin și repatrierile. El a cerut ca regulile Dublin să fie reabilitate, altfel „Schengen nu va supraviețui”, a avertizat premierul olandez, citat de Hotnews.