Infofinanciar > Lumea la zi > Ministrul de Externe al Ucrainei, întâlnire cu un delegat chinez. Noi discuții cu privire la pace
Lumea la zi

Ministrul de Externe al Ucrainei, întâlnire cu un delegat chinez. Noi discuții cu privire la pace

sua, ucraina, china, rusia , sursa black news
sursa foto black news

Războiul din Ucraina este în desfășurare de mult timp, iar națiunile lumii doresc să afle când vor ajunge la pace cele două puteri, iar acțiunile militare vor înceta. Ministrul de Externe al Ucrainei și emisarul chinez au întreprins discuții importante legate de pace.

Ministrul de Externe al Ucrainei s-a întâlnit cu un mediator chinez aflat în vizită, pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului cu Rusia, însă nu au fost dezvăluite detalii, iar următorii pași erau neclari. Pe parcursul a două zile, ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, a discutat cu emisarul Li Hui despre „modalități de a opri agresiunea rusă”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație.

Restabilirea păcii între Rusia și Ucraina

Dmytro Kuleba l-a informat pe Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, „despre principiile de restabilire a unei păci stabile și juste, bazate pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Potrivit declarației, Kuleba a repetat poziția guvernului său, conform căreia Ucraina nu va accepta nicio propunere care să implice pierderea teritoriilor sale sau „înghețarea conflictului”. Guvernul liderului chinez Xi Jinping spune că este neutru și că dorește să servească drept mediator în tensiunile care durează de 15 luni, dar a susținut Moscova din punct de vedere politic.

Beijingul a publicat o propunere de plan de pace în februarie, dar aliații Ucrainei au respins-o în mare parte, insistând că președintele rus, Vladimir Putin, trebuie să-și retragă forțele de pe teritoriul ucrainean. Ministerul chinez de Externe a declarat că Li va vizita, de asemenea, Polonia, Franța și Germania, dar nu a dat detalii despre programul său. Analiștii politici văd puține speranțe pentru un acord de pace, deoarece nici Ucraina și nici Rusia nu sunt pregătite să înceteze lupta.

Guvernul lui Xi vede Moscova ca pe un partener diplomatic pentru a se opune dominației americane în afacerile globale. Beijingul a refuzat să critice invazia și și-a folosit statutul de drept, fiind unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a devia atacurile diplomatice asupra Rusiei. De asemenea, țările africane întreprind o inițiativă de pace în legătură cu războiul din Ucraina. Președintele Africii de Sud a declarat marți că Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au fost de acord să aibă întâlniri separate cu o delegație de lideri din șase țări africane pentru a discuta un posibil plan de pace.

Rusia dorește anexarea unor provincii ucrainene

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că Putin și Zelenski au convenit să găzduiască „o misiune de pace a liderilor africani” la Moscova și, respectiv, la Kiev. Ramaphosa nu a oferit un termen și nici nu a evidențiat o locație de desfășurare pentru posibilele discuții de pace. Kremlinul dorește ca Ucraina să recunoască anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și a provinciilor ucrainene Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporizhzhia, pe care majoritatea națiunilor au denunțat-o ca fiind ilegală. Ucraina a respins cererile și a exclus orice discuții cu Rusia până când trupele sale nu se vor retrage din toate teritoriile ocupate. Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski include, de asemenea, un tribunal pentru urmărirea crimelor de agresiune, care ar permite acestora să tragă Rusia la răspundere pentru toate evenimentele desfășurate în cadrul invaziei sale, conform The Washington Post .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.