Infofinanciar > Info > Ministerul Finanțelor a afișat datele! Deficitul bugetar, în scădere făță de anul trecut
Info

Ministerul Finanțelor a afișat datele! Deficitul bugetar, în scădere făță de anul trecut

rectificare bugetara
Credit imagine: infofinanciar.ro

Deficitul bugetului de stat din primul semestru al anulul 2022 este de 23,51 miliarde de lei, sau altfel spus 1,71% din PIB. Anunțul a fost făcut luni de Ministerul Finanțelor.

Deficitul bugetar a ajuns la 1,71% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele șase luni ale anului, în creștere față de deficitul de 1,57% din primele cinci luni, arată datele publicate luni de Ministerul Finanțelor.

Anul trecut în aceeași perioadă, în contextul recuperării economice după pandemie, deficitul era de 2,86% după primele șase luni ale anului.

Execuția bugetului general consolidat în primul semestru al anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 23,51 miliarde lei, în scădere față de deficitul de 33,81 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021, dar mai mare față de deficitul de 20,90 miliarde lei din primele cinci luni ale anului.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 216,70 mld lei în primul semestru al anului 2022, cu 22,9% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluția favorabilă a acestora fost influențată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii și contribuții de asigurări.

Încasări la bugetul de stat

„Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 16,93 miliarde de lei în prima jumătate a anului, consemnând o creștere de 18,4% (an/an), susținută de sporul încasărilor din declarația unică (+40,2%), impozitul pe dividende (+36,7%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+28,5%). Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,9%, sub evoluția fondului de salarii din economie (+11,8%). Contribuțiile de asigurări au înregistrat 68,46 miliarde de lei lei în primele șase luni, în creștere cu 9,7% (an/an). Ca și în cazul impozitului pe salarii, evoluția este inferioară dinamicii fondului de salarii.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 10,76 miliarde de lei în primele șase luni, consemnând o creștere de 27,5% (an/an), susținută atât de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (+1,7 mld lei), cât și de impozitul pe profit virat de băncile comerciale (+0,6 miliarde de lei).

Încasările nete din TVA au înregistrat 45,50 miliarde de lei în primul semestru, în creștere cu 26,6% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 12,46 miliarde de lei în primele șase luni (+2,0% an/an). Dinamica veniturilor din TVA a fost influențată preponderent de evoluția favorabilă a bazei macroeconomice relevante.”, se arată în infromațiile publicate de Ministerul Finanțelor.

Potrivit informațiilor publicate de Miniaterul de Finanțe, citate de mediafax, veniturile din accize au însumat 16,64 miliarde de lei în ianuarie-iunie, consemnând o creștere de 0,7% (an/an), determinată de avansul încasărilor din accizele pentru produse energetice cu 3,3% susținut atât de creșterea consumului de carburanți față de aceeași perioadă a anului trecut, cât și de majorarea accizei cu 3,6% începând cu 1 ianuarie 2022.

Alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au totalizat 9,25 miliarde de lei în prima jumătate a anului, înregistrând un avans semnificativ față de anul precedent (+7,0 miliarde de lei), preponderent pe seama încasărilor suplimentare din sectorul energetic.

Veniturile nefiscale au însumat 21,25 miliarde de lei în ianuarie-iunie, consemnând o creștere de 62,7% (an/an), susținută de avansul veniturilor din proprietate  dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR.  De asemenea, nivelul veniturilor nefiscale este determinat și de înregistrarea sumelor din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit prevederilor art.10, din Ordonanță de urgență a Guvernului  nr. 115/2011.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donațiile au totalizat 14,89 miliarde de lei în primele șase luni, în creștere cu 19,4% (an/an).