Infofinanciar > Info > Ministerul Energiei sprijină comunitățile de prosumatori. Se pregătește o schemă de ajutor
Info

Ministerul Energiei sprijină comunitățile de prosumatori. Se pregătește o schemă de ajutor

Ramona Moldovan, ministerul Energiei
Sursa foto: Arhiva companiei

Ramona Moldovan, secretar general adjunct în Ministerul Energiei, a declarat că există în lucru deja o serie de proiecte care vizează sprijinirea comunităților de prosumatori din România.

Cu ocazia mesei rotunde „Tranziție energetică și Sustenabilitate”, organizată de Capital și Infofinanciar, Ramona Moldovan, secretar general adjunct în Ministerul Energiei, a detaliat o serie de informații referitor la comunitățile de prosumatori. Modelul „cooperativelor“ de acest tip este adoptat pe scară largă în Germania, dar și în alte țări.

„Legislația, așa cum este ea adoptată, inițial în 2021 și apoi completată în 2022, definește acest concept. Dar nu foarte în detaliu. Partea legală ar putea fi dezvoltată, astfel încât să faciliteze investițiile. Și să ajute valorificarea acestor comunități energetice la adevăratul lor potențial. Acestea însă nu sunt foarte active în prezent.“, a explicat Ramona Moldovan.

Se lucrează deja la proiecte

Conform sursei citate, în Ministerul Energie există deja un grup de lucru care lucrează în acest sens împreună cu ANRE, dar și cu societatea civilă. Efortul comun este pentru a identifica o serie de vulnerabilități, dar și de potențiale pe acest palier.

„Dorim, pe de o parte, completarea legislației care să permită valorificarea acestui potențial. Pe de altă parte, vom lansa prin Fondul pentru modernizare o schemă care vizează finanțarea dedicată pentru nevoile acestor comunități.“, a declarat Ramona Moldovan.

Potrivit secretarului general adjunct, acestea sunt deja proiecte în lucru. Conform estimărilor, până la sfârșitul acestui an se așteaptă o formulă finală care să poată fi înaintată pentru aprobare.

Suntem pe locul 11 în UE

Oficialul din Ministerul Energiei a prezentat și în ce stadiu este România în procesul de tranziție energetică. Țara noastră și-a asumat în acest sens o serie de ținte concrete pentru următorii șase ani.

„Suntem într-un parcurs ascendent. Sunt măsuri care trebuie accelerate. Ținta este ca, până în 2030, 36,2% din energia pe care o consumăm să fie din surse regenerabile. De asemenea, tot până atunci, trebuie să avem peste 30 de giga watts verzi. Iar 76% din sursele regenerabile să fie instalate și operaționale.“, a precizat Ramona Moldovan.

Raportat la 2021, România producea la acel moment din surse solare 1,4 GW, iar din eolian 3 GW. Aportul cel mai mare îl avea sectorul hidro, cu 6,6 GW. Ținta pentru 2030 este ca, din energia solară, să se ajungă la peste 8 GW, iar din eolian – 7,6 GW. Iar din hidro – 6,9 GW.

„Pentru aceasta este nevoie de o accelerare a investițiilor pe aceste zone. Investiții care se întâmplă deja în prezent. Pe diferite surse de finanțare“, a explicat reprezentantul ministerului Energiei.

Ramona Moldovan a mai declarat că, în prezent, raportat la producția de energie verde, România este pe locul 11 în Uniunea Europeană. În Europa Centrală și de Est, deținem poziția a treia, după Croația și Slovenia.