Infofinanciar > Info > Ministerul Apărării Naționale a publicat o nouă lege. Apare un organism pentru protejarea securității României
Info

Ministerul Apărării Naționale a publicat o nouă lege. Apare un organism pentru protejarea securității României

Ministerul Apărării Naționale a publicat o nouă lege
Sursa foto: mapn.ro

Ministerul Apărării Naționale a dezvăluit o propunere pentru o nouă lege a Apărării Naționale, ca răspuns la creșterea amenințărilor la adresa securității României. Proiectul vizează instituirea unui centru național de comandă militară care ar avea rolul de a coordona atât forțele armate naționale, cât și trupele NATO desfășurate pe teritoriul României.

Aceasta sugerează o abordare mai integrată și coordonată în ceea ce privește apărarea națională și securitatea colectivă în contextul actual al amenințărilor hibride și al necesității de intervenții în afara granițelor. S-ar putea să fie incluse și aspecte legate de întărirea capacităților poliției pentru a face față unor eventuale amenințări interne și externe.

Ministerul Apărării Naționale a publicat o nouă lege

Ministerul Apărării Naționale a anunțat publicarea noului proiect de lege. Urmează să fie supus dezbaterilor și votului în Parlament după adoptarea în Guvern. Acest proiect aduce modificări și completări semnificative în comparație cu vechea lege.

În principal, propunerea introduce conceptul de amenințări hibride la adresa securității României. Oferă posibilitatea de a interveni în afara teritoriului național pentru a contracara astfel de amenințări. Aceste intervenții pot implica atât trupe militare, cât și alte forme de acțiune. Sunt supuse propunerii președintelui României și consultării Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Referitor la pensiile din lume, există o discrepanță majoră între România și țara considerată cea mai fericită din lume. În Finlanda media pensiilor este înalte. În ceea ce privește zilele libere de Paște în 2024, există categorii de angajați în România care nu vor beneficia de acestea. V a afecta zeci de mii de persoane.

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului. Măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, este notat în proiect.

Proiectul de lege stabilește crearea unui organism nou

În proiectul recent publicat al noii legi a apărării de către Ministerul Apărării Naționale. Se conturează o nouă definiție pentru forțele „destinate apărării”. Includ atât forțele armate cât și forțele de protecție.

În cadrul forțelor armate sunt incluse instituții precum Armata, Jandarmeria, Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Forțele de protecție cuprind entități precum Poliția, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Conform noii legi a apărării, angajații MAI pot fi militarizați în situații de mobilizare sau război.

Proiectul de lege stabilește crearea unui organism nou. Se numește Centrul Național Militar de Comandă. Va avea responsabilitatea de comandă și coordonare pentru toate forțele de apărare, inclusiv trupele NATO desfășurate în România. Un alt aspect important al proiectului de lege este pregătirea populației pentru situații de apărare, conform dailybusiness.ro.