Infofinanciar > Info > Peste un milion de români nu vor avea pensii mărite. Ce spune șeful Casei Naționale de Pensii
Info

Peste un milion de români nu vor avea pensii mărite. Ce spune șeful Casei Naționale de Pensii

Legea Pensiilor (sursă foto: G4MEedia)
sursa foto: arhivă

Peste 30% dintre pensionarii români nu vor primi majorări de pensii din septembrie, conform recalculării veniturilor. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), a anunțat că, deși procesul de recalculare este aproape finalizat, aproximativ un milion de pensionari vor rămâne cu pensiile nemodificate.

„Suntem pe finalul acestui proces. Peste 99% din dosarele existente la Casele Naționale de Pensii au fost deja procesate și digitalizate. Urmează să tipărim deciziile de pensii și să le trimitem către teritoriu, astfel încât să începem emiterea acestora către beneficiari în vară”, a declarat Baciu.

Deși recalcularea nu va aduce majorări pentru toți, pensiile nu vor scădea. Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 25 de ani nu vor primi bani în plus din septembrie, dar vor beneficia în continuare de indexarea anuală, cum a fost cea de 13,8% de la începutul anului.

Pensiile se vor majora anual

Noua lege a pensiilor prevede că pensiile se vor majora anual în ianuarie, în funcție de inflație și 50% din câștigul salarial mediu brut. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța acestei prevederi, care asigură creșteri constante ale pensiilor.

„Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an.

Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a explicat Ministrul Muncii

„Am preluat mecanismul care include inflația și câștigul salarial mediu brut. Am stipulat că majorarea se va face în ianuarie, asigurându-ne că nu vor mai fi ani fără creșteri sau creșteri întârziate”, a mai spus Oprescu la România TV.

Noua lege asigură respecte românilor, potrivit ministrului

Procedura de recalculare implică elaborarea normelor, promovarea hotărârii de guvern, dezvoltarea soft-ului pentru recalculare și instruirea angajaților caselor teritoriale de pensii. Recalcularea pensiilor va aduce beneficii tuturor românilor, nu doar pensionarilor actuali.

„Noua lege a pensiilor asigură respect pentru toți românii. Dacă ai contribuit la fel, vei avea o pensie egală, indiferent de anul în care ai ieșit la pensie sau legea în vigoare la momentul respectiv”, a explicat Oprescu.

Modificările aduse de noua lege a pensiilor includ calcularea pensiei pe baza veniturilor brute, inclusiv acordul global, sporurile nepermanente și al 13-lea salariu. De asemenea, pentru fiecare an lucrat peste stagiul de 25 de ani, pensionarii vor primi puncte suplimentare, contribuind la creșterea cuantumului pensiei.

„Datorită includerii veniturilor nepermanente și acordării punctelor de stabilitate, pensiile vor fi mai mari. Este un pas important pentru respectarea muncii și contribuțiilor fiecărui român”, a adăugat Oprescu.

În concluzie, deși peste un milion de pensionari nu vor vedea creșteri ale pensiilor din septembrie, noua lege a pensiilor aduce mecanisme de majorare anuală și recunoaștere a muncii suplimentare, contribuind la echitatea sistemului de pensii din România, potrivit Jurnalul.ro