Infofinanciar > Info > Milioane de șoferi trebuie să știe asta! Valabilitatea permisului de conducere va fi modificată
Info

Milioane de șoferi trebuie să știe asta! Valabilitatea permisului de conducere va fi modificată

Permis de conducere Sursa foto: Playtech.ro
sursa foto arhiva companiei

Codul Rutier se va modifica iar, potrivit proiectului legislativ de la Senat, fiind propuse schimbări legate de valabilitatea permiselui de conducere.

Schimbarea constă în creșterea valabilității permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani.

Șoferii români cu vârsta de până în 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent. Asta prevede proiectul de lege pus recent în dezbaterea senatorilor. Prin această măsură, parlamentarii vor să majoreze valabilitatea acestor documente de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. În schimb, conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Extinderea valabilității permisului

Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani. În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere, pentru categoriile amintite mai sus, se va reduce la cinci ani şi vor face vizita medicală la aceeaşi perioadă de timp. Suplimentar, proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani. Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

Inițiatorii acestor măsuri spun că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani va veni în ajutorul a circa 3.000.000 de șoferi amatori, care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai rar timp cu preschimbarea permisului. Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de „șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”, potrivit avocatnet.ro.