Infofinanciar > Lumea la zi > Mii de maghiari ies în stradă să-l susțină pe Orban. Premierul maghiar atacă NATO
Lumea la zi

Mii de maghiari ies în stradă să-l susțină pe Orban. Premierul maghiar atacă NATO

Viktor Orban,
Sursa foto: Arhiva companiei

Zeci de mii de maghiari au mărșăluit sâmbătă prin centrul Budapestei pentru a-l susține pe premierul Viktor Orban. Premierul maghiar este tot mai critic în discursul sau anti-NATO și mizează pe ascensiunea extremei drepte în Parlamentul European.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, speră că partidul său Fidesz, care nu este afiliat la nicio grupare din Parlamentul European, va beneficia de o creștere a sprijinului extremei drepte în Europa. Ungaria se pregătește să preia președinția rotativă a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Premierul a fost mult timp în dezacord cu omologii săi din UE în legătură cu o serie de probleme. Printre acestea se numără și refuzul de a trimite arme în Ucraina. Dar și menținerea legăturilor economice cu Moscova după ce forțele rusești au invadat Ucraina în 2022.

Susținătorii au ieșit în stradă

Partizanii lui Orban au defilat cu steaguri și bannere pe care scria „Dă-ne pace, Doamne”. Aceștiua au mărșăluit prin Budapesta, până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susținătorilor.

„Niciodată nu s-au aliniat atât de mulți oameni pentru pace. Suntem cel mai mare corp de pace. Cea mai mare forță de menținere a păcii din Europa. Europa trebuie să fie împiedicată să se grăbească în război, în propria distrugere. Europa se pregătește astăzi pentru război, cu anunțuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad”, a declarat premierul maghiar.

La jumătatea celui de-al patrulea mandat la putere, Orban s-a luptat să stăpânească consecințele unui scandal de abuz sexual care a dus la căderea a doi dintre principalii săi aliați politici, fostul președinte Katalin Novak și fostul ministru al Justiției Judit Varga.

De atunci, Fidesz a încercat, pe cât posibil, să miteze și atenueze daunele create de scandal. Pe de altă parte, trebuie să se confrunte cu Peter Magyar, un fost membru al guvernului. Acesta a lansat o mișcare politică după ce a făcut comentarii incendiare despre funcționarea internă a guvernului Orban, conform reuters.

Ungaria nu se lasă antrenată în război

Planurile NATO de a se implica mai mult în războiul din Ucraina sunt ca un pompier care încearcă să stingă un incendiu cu un aruncător de flăcări, a declarat vineri Viktor Orban.

Premierul Ungariei a subliniat că NATO „se apropie de război” în fiecare săptămână. Declarațai a fost făcută în contextul în care miniștrii de Externe ai Alianței s-au întâlnit la Praga pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Ucrainei.

Miniștrii de externe ai UE au cerut săptămâna trecută Ungariei să nu mai blocheze măsurile de acordare a unui ajutor militar de miliarde de euro Ucrainei.

Tensiunile mocnite dintre Bruxelles și Budapesta au dat în clocot în cadrul reuniunii. Ministrul maghiar de Externe Péter Szijjártó a declarat că țara sanu va participa la planul pe termen lung al alianței de a ajuta Ucraina. Budapesta l-a numit o „misiune nebună”.

„Este absurd ca NATO, în loc să ne apere, să ne tragă pe noi, un stat membru, într-un război mondial.”, a declarat Orban la radioul de stat.