Infofinanciar > Info > Metroul din Cluj primește finanțare! Statul acordă „cel mai mare contract din ultimii 30 de ani”
Info

Metroul din Cluj primește finanțare! Statul acordă „cel mai mare contract din ultimii 30 de ani”

Stație de metrou Cluj, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a semnat contractul de finanțare pentru construirea Magistralei 1 a metroului din Cluj-Napoca. Prin acest acord, statul asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR), bani ce vor fi utilizați pentru parcurgerea celor două etape necesare elaborării lucrărilor.

„Cel mai mare contract de finanțare din ultimii 30 de ani a fost semnat astăzi de Ministerul Transporturilor! Banii vor asigura construcția metroului din Cluj-Napoca!Prin acest contract de finanțare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean.”, a transmis Grindeanu.

Cum se vor desfășura lucrările

Oficialul spune că aceste fonduri vor fi destinate pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou în zona metropolitană Cluj-Napoca. Aceasta va avea o lungime de 21,03 km și va cuprinde 19 stații și un depou, scrie Adevărul.

Ministrul Grindeanu a precizat că lucrările vor fi efectuate în două etape:

– în prima vor fi finalizați 9,16 km, care contabilizează 9 stații de metrou (de la „Sfânta Maria” până la „Europa Unită”) și depoul.

– în a doua vor fi finalizați 11,87 km, care cuprind 10 stații de metrou (de la „Țara Moților” până la „Sfânta Maria” – 7 stații și de la „Piața Mărăști” până la „Muncii” – 3 stații).

Aceste lucrări trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026.

Ce dotări va avea metroul

Viitorul metrou din Cluj va fi unul complet automat (GoA4/UTO), fără a avea nevoie pentru a se deplasa de prezența mecanicilor sau a altui personal la bord.

De asemenea, fiecare staţie este proiectată în așa fel încât să aibă un număr minim de angajaţi.

Totodată, sistemul de taxare (inclusiv emiterea titlurilor de călătorie) va fi unul complet automatizat: varianta principală pe dispozitive mobile (cu cititoare NFC la turnicheţi), ca variantă de rezervă fiind sistemul existent de smart carduri utilizat la transportul de suprafaţă;

De altfel, și operarea trenurilor se va face automat în funcţie de cerere (inclusiv în timp real, în funcţie de informaţia primită de la validatoarele pentru accesul călătorilor în staţii). Pentru a vedea în timp real poziţia trenurilor, călătorii trebuie să aibă instalată pe telefonul mobil o aplicaţie.

Metroul clujean va avea o capacitate adecvată cererii. Potrivit autorităților clujene, dimensiunea maximă a trenurilor va putea atinge 51 de metri lungime (35% din capacitatea trenurilor de metrou din Bucureşti).

Acest sistem va oferi o capacitate maximă de transport de 15.200 călători/oră şi sens la frecvenţă maximă (un tren la 90 de secunde; 380 călători/tren şi 40 trenuri/oră).

Cum este împărțită linia de metrou

Primele trei staţii ale liniei de metrou din Cluj se vor afla în zone de locuinţe din Floreşti. Ulterior, stațiile 4 şi 5 vor deservi o zonă aflată în plină dezvoltare (au loc lucrări la viitorul spital regional de urgenţă şi la centrul comercial Vivo).

Staţiile 6, 7 şi 8 se vor afla în cartierul Mănăştur, care este cea densă zonă de locuinţe din oraş.

Mai apoi, linia de metrou va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul oraşului, până la Piaţa Mărăşti. Din acest punct, o ramură a liniei va continua spre zona industrială Muncii, în timp ce altă ramură va ajunge în cartierele Gheorgheni şi Sopor.