Infofinanciar > Lumea la zi > Meta acuzată de Europa pentru colectarea ilegală a datelor. Taxe pentru siguranță
Lumea la zi

Meta acuzată de Europa pentru colectarea ilegală a datelor. Taxe pentru siguranță

Meta Platforms suspectată de facilitarea vânzării ilegale de droguri
Sursa foto dreamstime.com

Meta se confruntă din nou cu acuzații serioase, de data aceasta legate de o operațiune „masivă” și „ilegală” de colectare a datelor a sute de milioane de utilizatori, conform informațiilor prezentate de Il Corriere della Sera.

Compania condusă de Mark Zuckerberg a fost confruntată cu plângeri legate de gestionarea confidențialității cetățenilor din opt grupuri de consumatori din Uniunea Europeană.

Meta acuzată de Europa pentru colectarea ilegală a datelor

Aceste plângeri includ solicitări pentru a lua măsuri împotriva companiei.  A fost acuzată pentru presupusa încălcare a regulilor atunci când sunt recuperate datele utilizatorului. Danemarca, Grecia, Franța, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia și Spania sunt statele care solicită intervenția autorităților de supraveghere și protecție a utilizatorilor și datelor lor.

Potrivit organizațiilor consumatorilor, Meta nu respectă GDPR. Ursula Pachl, director general adjunct al Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC, care supraveghează grupurile din 45 de țări), a declarat.  „Modelele de afaceri bazate pe supraveghere pun tot felul de probleme în temeiul GDPR. Și este timpul ca autoritățile de protecție a datelor să oprească prelucrarea ilegală de către Meta”.

Compania a fost criticată pentru lansarea abonamentelor plătite pentru Facebook și Instagram

Acuzațiile se concentrează, în principal, asupra colectării de date și informații la care utilizatorii nu își pot da consimțământul în mod voluntar. Aceste informații includ aspecte sensibile precum orientarea sexuală, starea emoțională și dependența de anumite comportamente. Mai exact, acestea sunt emoțiile noastre delicate, deduse de algoritmi în funcție de scroll-uri, postări sau like-uri.

Compania a fost supusă și unor critici în legătură cu recenta lansare a abonamentelor plătite. Abonamente pentru utilizarea conținutului fără publicitate pe platformele Instagram și Facebook în Europa. Meta își susține oferta. O prezintă ca o inițiativă menită să se conformeze noilor standarde europene.

Totuși, există acuzații conform cărora noul plan de abonament pare să implice faptul că utilizatorii trebuie să plătească pentru a le fi garantată confidențialitatea, conform profit.ro.